中國窮的地方究竟有多窮?

768 回覆
1695 Like 8 Dislike
傳說中嘅4蚊掛逼麵
盲山盲井都正
搞東莞都搞到大把人冇野做
本身令多啲人有工做應該係一件好事
啲有錢佬又可以集中一個地方享樂
政府又容易管治
屌佢老母一上任就清撚哂
其實東莞係比左好多工作機會班女所以江湖溫唔搞佢就係咁解,生態平衡
完全係反烏托邦小說嘅世界,上海嗰啲紙醉金迷,遠少少已經係食撚屎
清遠平均都係得三千幾人工
新樓80萬up
有樓梯樓都三十萬
7-8年前,東莞住好平,工仔住出租屋200-300百元個月,一間十多砰(百多呎)房間,食快餐5-10元,放假行下家樂福,華潤商場已很精彩
你試過宵夜食1元碗紅豆沙唐水,1元杯珍珠奶茶沒?
的確 知足常樂 冇大城市咁物質 好多都打返自家工 個體户發展 或者搞下淘寶店過日晨 橫掂自己屋企有樓 唔使供書教學或者屋企人有病要大錢嘅話 真係應該可以過得幾舒服
唉 好慘
中國粗略估計係有二億人三餐不飽同冇乾淨食水
呢個係五年前左右既數據 但我唔信有改善
吓我洗個頭收貴咁多嘅
我印象中洗完先見到個價目表 洗頭個價同我喺香港洗相差唔超過10蚊
所以貿易戰咪打成咁
自給自足都唔掂
中山燈飾咯
生活係冇咁壓迫就真既
佢地其實就係1984 果隻完成版咁
餓唔死有d 閒錢用下 但上進就依世唔洗諗
完全冇左政治同環境影響 每日就係諗今日做咩好 去邊到玩好
其實好chill
老實講大陸貧富懸殊仲嚴重過香港
從呢點證明共產黨所謂嘅社會主義已經名存實亡
如果係社會主義仲點會有咁多窮地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞