中國窮的地方究竟有多窮?

768 回覆
1695 Like 8 Dislike
住呢D 形住會無命返香港
大陸人自大、自負程度,連做工廠、農村嘅人都話自己有錢。
第三世界工廠工資成本點都唔會高過其他生產國家。
國家統計局日前發布數據顯示,2018年全國居民人均可支配收入28228元,比上年名義增長8.7%,扣除價格因素,實際增長6.5%。

整理可得,北京、天津、內蒙古、上海、江蘇、浙江、福建、山東和廣東的居民,其2018年人均可支配收入超過全國平均水平。其中上海以64183元(約合74383港元.月均6200港元)居首位;第二名為北京,達到62361元(約合72271港元.月均6023港元);其次為浙江,達到45840元(約合53125港元.月均4427港元)。
街市先精采
支那真係地獄全國嚟
唔係講笑 可能真係有
有一億個中產 未計清醒既窮撚
佢地唔敢出聲咁解 係佢地未團結到之前就會比中共拉去新疆營
去過啲中國內陸嘅山區做交流
佢哋可以窮到真係要住喺山窿入面
屋企得翻啲留守兒童同老人 窮到只係得張牀、少量傢俬同埋基本廚房設備
同埋毛主席poster
以前join學校啲唔知乜9交流團去啲山區地方
啲路爛溶溶咁 周圍想搵個正常乾淨廁所都難
第一次見到真心嚇親
深圳都有分,南山>福田>羅湖>二線關
係南山好啲囉,其他都一般。
深圳啲酒店雞先收800~900 兩Q,一萬都夠你香港屌高鐘鬼妹啦,一萬近近地去澳門買龍票玩幾次啦
屌,咁撚大個深圳最好既地方咪又係靠近香港

成個城市設計出黎就係靠偷靠搶香港起家,寄生係香港到維生

香港經濟一跌,深圳仲慘過香港
你朋友都幾叻女
諗起之前做義教 啲學生唔識撕包裝紙成粒糖啪入去
幾年前係義烏做外貿, 義烏都好多有錢人, 消費低(除左夜生活),不過好悶,無乜娛樂 ,搵錢好地方
係 但搞到長期抑鬱
深圳呀,我幾年前都做過內地遊戲攻略寫手 嗰到啲人話兩三千已經好多(三線)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞