中國窮的地方究竟有多窮?

768 回覆
1695 Like 8 Dislike
但更多嘅係「這種帶有奴役,上尊下卑,麻木不仁,不思進取的思想,整整兩千年在國人的基因裡刻上了深深的烙印」嘅人

輸出唔係問題
唔好諗住connect
tui
九唔撘八
如果係偏佈各地
革命就指日可待
大涼山就出曬名窮。
我鄉下屬於4線 但似普通城市仔但d樓價貴到on99
講緊差唔多1萬一平方米 但d人得2-4千人工
日本鄉郊地方都係好乾淨但係無曬後生囉
然後你食返d豬 all屎佢地又食返..... 生態平衡 生態平衡
諗番起08四川
佢地需要係一個名君 幫佢地解決所有野
好多人呢幾個月先關心政治,未睇清中國人本質
CLS西貢都話有商場同餐廳,嗰啲窮撚到東龍洲咁
遲d會唔會有手足被賣
你話丫 中西部一樣做農夫做到成身債 一年税前搵3萬零蚊美金咋
上微博首先要識字 有錢買手機 識用app 已經淘汰左一班人
五,六年前上過清遠貴州果頭玩命,果邊d村既情景同文字描述差不多少
礦產木業天然資源豐富 而人又少
絲打首先你用下個腦先。

依家講緊中國窮嘅地區係連馬路都係泥濘路,農村入面可能得幾家係有車,小朋友去玩去翻學就係踩住哩啲泥地行過去,係河邊洗下腳,然後翻屋企飲緊嘅分分鐘就係地區河水。

天然避震係哩啲地區有無實際作用呢?去過嘅農村地方,村民會話每年都有數十計嘅村民被石泥淹沒。(以及上面講嘅河水)泥地=避震?不如你望下08年之前香港嘅山泥傾瀉死過幾多人?

你哩個概念根本只可以係城市有足夠規劃之後再提倡出嚟,有無諗過你係香港行山講緊自然嘅時候有幾多窮人羨慕緊你可以係山上安全無恙咁翻屋企。
上年返鄉下去過一個地方
係親戚既親戚

去到個縣
仲要坐電單車20分鐘入去
首先一定係泥路
跟住電話中國移動都無訊號
見唔到有電纜
入到間屋入面
用柴煮食,無燈無電,D雞係廳度周圍走
住係度既老人家中年人唔識講普通話 (講客家話)

附上圖一張

窮就唔知有幾窮
但感覺都好
關我撚事 係推就推今日行程
請善用不推文
中國二千年都比儒家思想洗腦,奴性太重,冇辦法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞