有冇人想讀law或者學做翻譯?

142 回覆
182 Like 3 Dislike
如果你係黃絲,想學做翻譯,或者想讀Law,我願意免費一對一教你:當然,你要證明到俾我睇,你係真黃絲,唔係扮黃。(我只係要知道係真黃,其他個人資料、背景一律唔需要)

我嘅願望係:培養出一群願意保衛廣東話、保衛香港人嘅自由、人權、文化嘅bilingual香港人。

另外我都識其他黃絲朋友願意教人:包括縫紉、整手飾、畫畫、coding、電腦等等。

有意請聯絡 Facebook page 唔睇tvb Admin
https://www.facebook.com/noTVBATV/

利申:
-做咗翻譯1X年
-翻譯degree + 翻譯master + law degree + PCLL
如果我視李國能係我偶像。從你嘅角度,我算唔算黃絲?
CLS
lm
做翻譯黎講你都好有錢下喎
可以讀master再law degree
Law點教
香港好多間大學都有翻譯master讀,詳細報讀資格就要睇返嗰個program嘅website嘅收生要求。
大部份都只係要求有學士學位,乜科都得。同埋係part-time(夜晚)上堂。
詳情請Google 「Translation Master degree Hong Kong」,去各間大學嘅website睇。
用我以前讀law啲note教,同埋講解下現時香港可以part time進修入到PCLL嘅途徑,例如 https://hkuspace.hku.hk/prog/cpe
當然,最簡單直接係DSE考得好 > 入到有Law degree嘅大學 > 入到有PCLL嘅大學。
P
U
S
H
有無tg?
想問你教既學做翻譯係咪只for業餘 但如果有d人本身英文底差又點學
樓主有冇elementary law book介紹?
如果可以想睇到唔明先問
我乜都未讀過,可以教我?
加油
報jd可唔可行 冇背景會唔會入到
好勁
睇,唔好落筆,睇,不擇手段咁睇,歇斯底里咁睇,但要有技巧
揀啱文章揀好題材,循好嘅路徑去學習
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞