黃色經濟圈不等於要求黃絲做義工

561 回覆
3828 Like 11 Dislike
依一兩日睇咗一些關於黃色經濟圈的討論。
發現好多人都期望有一間類似社企的非牟利企業,能夠聘請義士嘅同時提供價廉物美的產品或者服務。

我想講咁樣係唔work。
無得賺錢嘅應該叫NGO或者慈善機構,而唔係經濟圈。經濟圈一定要有錢賺。
你自己睇返而家香港existing嘅社企,有邊間真係好成功、做得好大?
唔好停留喺文青式的社企幻想,要有利潤先run得長遠。

如果搞非牟利機構,咁老細、員工應該袋幾多錢人工?袋得多又比人鬧,袋得少又搵唔到有經驗、能力嘅人去做。
琴日見到有人想寫一個黃絲版的foodpanda程式。講到寫apps嘅開支,有連登仔竟然答搵啲黃絲IT人寫就搞掂,跟住仲可以叫YouTuber免費宣傳,當比個機會YouTuber歸邊。

咁樣同搵人做義工有咩分別?

依幾個月的抗爭活動入面,有好多人都免費貢獻咗好多嘢,例如designer設計文宣、IT人整hkmap.live。
但係大家要記住,依啲服務係值錢嘅。Designer、IT人始終都要考慮自己的生計。
唔可以因為有人願意做義工,就覺得所有嘢都應該係免費。
靠熱情去運作始終有一個極限。黃色經濟圈要搞得成,唔可以淨係靠義工,一定要比錢有付出嘅手足。

黃色經濟圈應該係獎勵有相同價值觀的商人,而唔係剥削佢地、喺佢地身上R折扣。

有收入有支出
先會帶動整個經濟圈
造成一個消費模式
咁先可以長期運作
有錢先可以長久穩定
岩,唔係要d野特別平/唔可賺錢,係大家本身都要使既錢,花係同道中人既網絡,而唔係益左支那/藍絲企業
可能初期要打響頭炮都真係要做下義工
但之後真係要以賺錢為本去擴大黃絲既版圖
無錯
要持續同長遠
唔好透支黃絲嘅善良
其實區議員可以用實報實銷開支去買宣傳同海報設計服務 連儂牆同其它文宣唔一定係無償貼錢做
有冇黃色盆菜 就快新年
有收入有支出先係完整嘅經濟圈
識econ wor
Capitalism
黃色經濟圈姐係要將D錢比哂自己人賺
IT人表示唔收錢寫程式好常見
行內叫open source

反而租server要錢
嗰舊錢最好大家一齊夾
冇理由IT狗義工寫完app,仲要佢攞錢出嚟租server
所以呢樣野就應該要整個會員制 累積消費跟住有回贈
全部黃店互通
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞