韓國電影集中討論區 (10)

1001 回覆
22 Like 11 Dislike
由鄭雨盛、全度妍、裴晟祐、尹汝貞、鄭萬植、陳京、申鉉彬、鄭嘉藍等主演的電影《想要抓住稻草的野獸們》(金勇勳導演)首次公開預告!!!
電影是講述為了抓住人生最後的機會——錢包,計劃著最壞的一擊的平凡人的硬性犯罪片,2月上映。 ​​​
https://youtu.be/dAo4XmNiLUQ
cast正,trailer癲
預告ok 睇文字描述真係1999
《殺人回憶》全新數碼修復版重映已有四個月,仍然一直有觀眾入場重溫。所以我們決定12月繼續加場,讓大家在聖誕大片以外也有其他選擇!

這兩張明信片由與BC合作過寄賣的韓國設計工作室Propaganda設計,是韓國電影資料館2013年為紀念《殺人回憶》十周年而推出。6年後,《殺人回憶》回歸電影中心重映,奉俊昊剛贏得康城金棕櫚,兇手身分已水落石出,真是世事難料。

🔴12月《殺人回憶》場次🔴
7/12 (Sat) 9:30pm
19/12 (Thu) 9:30pm
29/12 (Sun) 1:15pm

有翻譯版歌詞

Thank you to @TheAcademy for adding A Glass of Soju to the #Oscars Music (Original Song) shortlist.

Here's the song and (translated) lyrics so you can sing along at home while voting.

youtube.com/watch?v=LmlGhO…
《白頭山:火山浩劫》末日倒數 Day 5🌋💥🌍

災難隨時來到❗️

12月24日起優先場 搶先直撃👁👁
https://bit.ly/35GGOOk

⚠️警告⚠️
#災難當前震撼直擊❗️

《白頭山:火山浩劫》12月24日起優先場
2020年1月1日 #山崩火嘯
#白頭山火山浩劫 #李炳憲 #河正宇 #馬東石 #秀智 #與神同行
#백두산 #이병헌 #하정우 #마동석 #전혜진 #배수지 #마지막폭발을막아야한다 #불가능한작전

24號開始優先場

韓國啲文藝片poster真係好正
之前見過call me by your name同yesterday都好靚
聽日二刷
白頭山24、25號好多優先場
好收得
上流寄生族,覺唔覺吹大左?

如果唔知佢有咁多獎,覺得笑片+d cute片

好睇但唔係咁誇張
每個人對同一部戲嘅喜愛程度有唔同係正常,但我唔認為《上流寄生族》嘅成功係“吹”出嚟
我相信每個鍾意套戲嘅人都係真心鍾意套戲,而唔係因為攞好多獎而附庸風雅“扮”鍾意
最近聽一個講奧斯卡嘅外國節目,其中影評人Scott Mantz預測《上》會贏最佳電影。佢認為《上》比舊年《羅馬》更大機會贏最佳電影嘅理據係: "People were SAYING they loved Roma more than they actually did. But people REALLY love Parasite."
多謝分享心得
都有道理

可能係自己睇完笑完就冇乜野留底,全度妍"密陽"果類,睇完會思考一排,感覺衝擊大好多

寄生睇完感覺就似睇完炸雞特攻隊,笑完就算
仲有套好鐘意,下女誘罪,由推理最後變兩情相悅,超浪漫,睇完又係會經常想返個情節
我鍾意上流寄生族多過羅馬,前者比較通俗易懂,商業得嚟又不失藝術成份,最犀利係個劇本,睇得出每場戲都好用心去構思,鋪排得好慎密,出到嚟個成品極具匠氣
上流寄生族係我今年top5但誠言覺得未去到超水準果種
寄生唔係笑完就算,前段係比較黑色幽默,後段係有種驚慄兼壓抑感,所以前後兩段風格係好唔同,但導演中間轉風格係好順暢,你完全唔覺得突兀,高手就係呢啲
唔…我覺得有造作,後尾扭一扭比較老土,但都輕鬆好笑既,但同你page1所列既電影比,排到好後會

例如親切的金子果種深沉,老千果種揮灑自如又有靚女呢套設定太易估到,仲有呃人咁輕鬆就過關,但用笑片黎代入就好ok,夾硬講到有深意,乜手法,惡頂
由孫在坤執導,安宰弘、姜素拉、樸英奎、金聖武、全汝彬主演的喜劇電影《不會傷害你》公開角色海報。該片講述為輓救瀕臨危機的動物園而努力奮鬥的人們的故事,2020年1月15日上映。
好撚好笑編劇係咪兩登仔嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞