韓國電影集中討論區 (10)

1001 回覆
22 Like 11 Dislike
一直覺得呢幕恐怖過好多恐怖片
好在日光日白睇 肉緊到差D瀨屎
仆你個街 黑仔刑警係香港可觀看既線上平台得mytvsuper
連想俾錢去iTunes store租都無
想問一下哭聲裏面 黃政民個角色
佢裏面有一場戲係作法 然後係咁喺度釘石頭
其實呢一場法事作用係咩 落蠱係個女身上?
竟然有土耳其版戇爸的禮物,遲啲搵嚟睇下先
冇記錯好似係,兩邊都作法加害緊個女
日本人係作法搞個貨車司機 但係比白衣女搞鑊左呢個位我明

但係我好想知黃政民個角色作法有咩用
個女唔係本身都撞邪啦咩
點解又要作多一次法
佢同日本人係同黨嚟,佢都要做樣俾果家人(同埋觀眾)睇佢係作法幫個女驅魔同埋對抗個日本人,但實際上係進一步加害佢
早幾日係Netflix見到
誠實選舉媽
28-05-2020 上映
https://www.cinema.com.hk/tc/movie/details/12264

故事簡介

韓國開畫票房No.1,實力女星羅美蘭寸爆政壇話題喜劇!從政有幾難?識講大話就得!以超強語言偽術完美包裝自己的國會議員朱尚淑(羅美蘭 飾)備戰連任,點知一場意外,令她無得再老作呃人!一開口就狂吐真言的她不斷自爆驚人內幕,美好形象幻滅之餘,更引來傳媒追撃,公眾支持度跌至谷底!到底她能否食住「最誠實候選人」的新賣點挽回民望,打贏這場艱難的選戰呢?
咩譯名嚟
呢套真係睇到我爆咸 個男仔真係慘到仆街 孔劉話佢知你婆婆原諒左佢哋 跟住佢咸到崩潰嗰幕 我都跟住佢一齊咸到崩潰
睇咗,幾鍾意佢結局個處理,鋪墊都做得幾好但監倉班配角唔夠韓版生鬼
終於睇咗呢套,多線敘事,互相交集同之前果套錢袋嘅玩法差唔多,不過就dark版,敘事結構唔算新穎,但導演處女作嚟講非常有驚喜繼南山的部長們又大力推下呢套新戲
本身應該係今個月上正場
好想睇,等戲院解封
之前好似話4月23上,而家唔知了
聽日開新post先
新post個推薦電影list,某幾套戲可以改返用香港譯名
綠魚 -> 黑道初哥
綠洲 -> 愛的綠洲
生活的發現 -> 追憶失落大門
女人貞慧 -> 獨居女孩的秘密
精彩的一天 -> 愛情回水一日遊
嶄新的生活 -> 等愛我的人
夏夏夏 -> 哈哈夏
玉熙的電影 -> 玉熙的映畫
北村方向 -> 他來的那天
愛,不愛 -> 分手又如何
慶州 -> 慶州蜜語
這時對那時錯 -> 愛得對 愛得錯
花葬 -> 愛的化妝
茂山日記 -> 寡佬非人日記
活著 -> 生之欲

同埋洪尚秀最好改返做洪常秀,雖然大家叫慣前者,但始終係誤譯
(關於呢個問題我曾經去信HKIFF,而上屆開始佢地都改用洪「常」秀,不過唔知關唔關我事)
好,感激巴打咁有心
1001前睇呢套
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞