理大50人:戰到最後一刻

367 回覆
1165 Like 14 Dislike
準備糧食匿埋喺天花板等時間過work唔work?
😭

理大手足撐住

首先,學生們如果是無辜的,就不要自首,因為只有罪犯才會自首!

除非已確認犯了嚴重紀律問題被大學紀律委員會開會正式開除校籍,否則已交了學費的正常學生有權留在學校。因為大學已收了學生的學費,所以就算校長亦無權趕學生走。

現時尖東商業區街頭企咗好多黑警甴,等班外面班黑警甴散咗先走啦,佢地冇可能永遠企在那裡阻住尖東商廈/酒店/商場嘅人返工和開舖,學生們暫時留在理大校內最安全。不要冒險出逃!

學生可先在 圖書館、課室、飯堂等 溫書和休息,如果黑警甴真係夠膽漠視國際譴責攻入校園,上到法庭都大把抗辯理由話係無辜,告你地唔入的,總好過現在就貿貿然衝出去被癲狗拉。身處理大的非學校人員萬一被捕時可話自己之前入去理大搵朋友但無辜被困。

下星期理工大學周邊應該會通返車可以行人了,到時黑警甴封路駐守嘅數目會大減。
留守嘅同學們在裡面最多住到過埋農曆年,我唔信理工大學下年一月底過完農曆年仲唔俾學生上課開學!

港共政權現在怕國際譴責連強攻入去理工大學都唔敢,更加唔敢餓死人,所以如果唔夠嘢食就提前一個星期前向外舉牌話入面唔夠糧食,要黑警俾醫護或記者帶糧食入去。
如果裡面餓死人或發生其他人道災難嘅話,柒婆就肯定要被國際通緝拉上國際法庭審判了,除非佢想成世留喺大灣區唔出去。
整理好理大校內環境準備長期留守,晚上可在校內開下晚會party鼓舞留守者士氣!
大家真係要想想重有無辦法幫佢哋!
唔好傻,無話對不起,最緊要是保命,其它次要,你們所做決定,無論是怎樣,我們都會尊重
50人被困
根本係非法禁錮

許智峯可否鼠D糧水入去
請問poly有冇路通去宿舍 冇理由冇梳化冇床
Poly 50人
求下你地千其千其要堅持落去
意志力好重要㗎
想放棄嘅時候 可以試下咁諗
地球上有好多人身處嘅環境仲惡劣過你 野食仲少過你 但佢地都生存到 你哋冇理由放棄㗎
捱埋落去 唔使等幾耐 你哋就會見到署光㗎啦 (因為已經封左紅隧好多日 而佢哋又唔能夠眾目睽睽下攻入學術大學)
出到黎 先再享受生活都未遲 加油呀
嗰個心理質素唔係任何試煉可以訓練到
Respect
手足
fuck睇到就覺得好內疚
驚佢地病咋...小心身體
係 有啲明明就係入去大學散下步 班垃圾警狗又想老屈
連登仔或成最大然家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞