[電動滑板車]討論POST 2.0

1001 回覆
14 Like 6 Dislike
見咁多人買ninebot es系列,我係外國玩第一部都係買es4,買完先知伏,龍頭靠腳前後四粒螺絲勁易鬆(有兩粒俾sticker遮住),要自己補缺氧膠固定,入面電線勁易溶,外國都好多人屌,千奇唔好為咗架車靚仔型就買。唔想死底板嘅話,ninebot/小米最好都能源回收開最弱。

我玩過唔同車,都係覺得實心胎本身易平頭避震又差,電brake剎唔住車又令架車過熱。

如果貪平買es系列,不如買小米,平身多人用,多零件多人改車,好似抵玩啲。

es系列苦主出現了。
有冇人平放es2新手想玩下
ES賣左甘多
多人用 好似穩陣啲
賣家-車-價錢-睇車地點
@MaxHC 豪DEE 雙驅1200w x2 48v 30ah 4k速走 屯門
@murder247 豪DEE 雙驅1200w x2 48v 30ah 4k速走 屯門
穩陣就。。。。。人人唔同感受
甘你老母

自己google下啲外國用家意見啦,外國共享滑板車Lime都冇再用es4。
而家係外國街頭都少咗es系列,上年年頭都仲好多es,而家多數都係 小米/Ninebot max,有啲玩家升咗玩Inokim。小米先最多人用,m365配件多,改車改到加避震,又加散熱改firmware破解到行35kph,又改10寸胎。es個實心胎又細係外國啲市郊爛路勁易落坑仆街。香港始終仲算黑市,唔夠大玩家群,資訊仲未咁流通,伏咗都唔知。

Btw Inokim啲高階嘢真係好正,勁有綿羊仔感覺,上到40-50kph都好穩,完全冇玩具嘅感覺。
Ejack 點睇
我自己本身無留意開,我見佢好似實心胎,佢好似舊電放係龍頭。

我自己心得係
1.重心係底啲車會穩啲,即係舊電放係底部。舊電係龍頭,架車會好似輕啲鬆啲咁,玩到好似神龍擺尾咁,其實安全差自己都唔覺,但一嚟龍頭接駁位可能有機會有螺絲鬆脫問題,甚至太操勞有機會斷。
2.一定要玩充氣胎車,市面上好多唔同胎,又免充氣氣囊實心胎,又蜂巢胎,但係避震同克服路況一定唔及充氣胎,10寸係滑板車範圍內最理想嘅大細。換胎難免有啲麻煩,有內外胎嘅車換胎可以準備一對勞工手套,三枝鐵筆,將新嘅外胎放落滾水加熱十分鐘,可以用潤滑油搽邊位入(可免則免啦,清潔麻煩),有啲鬼佬教微波爐叮胎,我未試過亦都唔想冇咗個微波爐。基本上check住胎壓,唔好brake得咁死,唔行太爛嘅路,應該好少爆胎,摩打個碌會蝕得快啲。玩得耐就憑到感覺知道胎壓夠唔夠,個胎開始軟就唔好死頂,磨返咁上下個內胎一定爆,搵個油站或者帶啲充氣工具(有電動有手動,有大有細,有啲細到得枝marker咁大)。
如果我想買ES2,就應該轉買小米。
我上網再睇清楚啲。
冇錢可以買一代,慢慢再少改,改到享受部分pro版功能,有錢就直上pro,唔洗改,塊板又大啲,電池大啲,本身就有screen睇,雖然啲人改車嘅screen改到更加多功能。小米系列都係三樣嘢要注意,一就係條胎,胎壓要足,二就係摺疊結構要定期上緊,唔係就唔穩,甚至有機會斷,有啲人會用膠墊,懶得一時懶唔到一世,三就係個泥擋下面係條尾燈電線,有時踩得太激烈,有機會個碌磨到電線,網上有人賣一啲配件支架固定個泥擋,亦都可以自己搵圖自己3D print,可以話係小米系列必裝配件,電池出嚟駁尾燈條電線都要檢查有冇太出,小心俾個碌磨爛,以自己包膠固定下。能源回收都係要開最弱,唔係遲早又一日會燒底板,同埋摩打條藍色線有機會過熱,可能會溶咗小小同底板連接頭個保護膠,雖然佢冇es系列咁誇張,一個唔小心有咩問題,小米系列都好易搵到底板又易換,但係都錫車嘅就唔想有咩問題。

多數人都應該會嫌充氣胎保養同換胎煩,但係試過就知無避震車配充氣胎都好過有避震配實心胎,而且實心胎易平頭,容易打滑。原裝胎可能普通啲,唔嫌煩可以升級厚內胎,甚至改車上10寸胎,有啲人再癲啲改埋加外掛避震。雖然小米好多人賣實心胎俾人改裝,但係一定會影響爬行、速度同埋避震,仲有機會影響電量。每一種實心胎都會講到設計幾咁避震,但係永遠唔及充氣胎。
試過用es4上山 再全程30km平路 個馬達熱到辣手 但個apps顯示車體溫度28度
啲電線好似好易磨損咁
摩打個轆可以點樣換呔 求教
es4行咗200公里 前輪已經磨蝕咗
再有錢啲亦都可以考慮小米系列延續出嚟嘅ninebot max,不過就真係貴同重,充電快啲,同埋摺疊結構改好咗,而且個警示鈴改咗。不過改咗前置鼓剎、無內胎充氣胎(好似話無咁易爆,但係暫時應該難搵胎換)同埋後驅摩打(應該係好事),我自己得小米pro,暫時未有實車試玩過,不過又好似覺得香港唔合法同埋有啲不良道路使用,入門可以唔洗買太好。
個叉有兩塊細嘅灰色蓋,輕輕用細一字批係邊位開,入面有螺絲,開咗就可以拎裝飾板拆落嚟,再鬆螺絲拆埋泥擋,緊住用18mm士巴拿,裝摩打拆落嚟,第一次應該好緊,活動式士把拿應該會難啲開,(optional可以鬆龍頭四粒螺絲,可以拎開龍頭同個底,鬆埋電線拆晒成個前碌出嚟),緊住用電鑽鬆開摩打上面嘅螺絲,可以撬開佢或者放佢落地下係邊位踩落開,就會將摩打線圈同摩打磁石嘅部分分開,有一邊就係個膠碌,可以撬出嚟,緊住可以換新碌上去,夠大力可以直接放落去,唔夠力可以滾水大法淥個胎十分鐘等佢軟啲大少少會易換上去啲,緊住就可以合返埋還原。
非常詳細
謝謝巴打
邊度有新碌賣?
香港唔知有冇地方賣,唔係都嚟唔開淘寶ebay Amazon
樓主有冇試過Inokim light ?
中低階未試過,不過中低階咁多選擇,inokim會顯得比較貴,我試過oxo,極好極穩,不過係香港就太張揚
買咗部二手es啦
都會成日泊街,通常泊十分鐘度
有咩鎖好用?要快開快合同輕巧
單車鎖鎖後碌,鏈式或者d lock都得
ok
買完es2,拎到返屋企就開始後悔,公屋仔無地方擺

e家又好想換架可以收入背囊嗰種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞