[電動滑板車]討論POST 2.0

1001 回覆
14 Like 6 Dislike
es4
30左右
實心胎唔驚爆
可加電
Yes
利申 全套es2+電喺嗰度買
近排都想收返架,想問下師兄響邊度見到有二手賣?
同埋用咗幾錢入手?想參考下
Thx Bro
再問,買2手ES4,有咩要注意?
入唔到
識轉就得架喇,大部份二手es4都係新車
用家:警近日嚴打 暫不敢踩

【明報專訊】警方近日加強打擊違法使用電動滑板車個案。有電動滑板車用家稱,暫時不敢使用電動滑板車,已轉用人力板及行駛時戴頭盔,又批評有人改裝電動滑板車飈車是罔顧他人安全,做法不負責任。

陳先生和唐先生為電動滑板車車友,二人兩個月前開始使用電動滑板車,主要作休閒用途,「有時收工會踩出去吹下風,去到海邊買杯雪糕休息下」。但見近日警方嚴厲打擊,二人均說不敢將電動滑板車「踩出去」,「怕有便衣警員埋伏」。陳先生說,現時只能在居住的屋苑範圍內「兜兜風」。唐先生則轉用人力板,並在使用時戴頭盔。

聞有人改裝飈車 批罔顧安全
陳先生說,早前到新西蘭旅遊,發現當地盛行以電動滑板車代步,自己亦曾試踩,感覺方便、舒適,回港後見不少店舖有售,價錢約2000元,於是購入一部。他表示,知道在港使用電動滑板車違法,但不知道刑罰這麼重,「因為周圍都有得賣,唔知咁嚴重」。

唐先生說,使用電動滑板車時以安全行先,他已在車上加上前後燈及響鈴,避免晚上行車時發生意外。他見過不少用家改裝電動滑板車,如加大馬達及電池,令原來時速30公里提升至60公里,並在新界地區設立車隊飈車,認為做法不負責任,「有點罔顧他人安全」。陳先生亦認同,「其實沒需要咁快,都係輕鬆去踩」。

只重罰用家感不公 倘限速樂意遵
陳先生表示,現時電動滑板車為新趨勢,但政府未有立例規管,只重罰用家,做法既不能保障用家安全,亦十分不公。他認為,政府應限制電動滑板車行駛時速,作為用家的他亦樂意遵守。
https://news.mingpao.com/pns/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20191226/s00002/1577298930784/
有冇邊間集運推介?
用開果間唔運鋰電
想入部es2玩下
順風
淘寶大約2000
10kg左右
易唔易散
https://t.me/joinchat/Cd9xTRMg8Hg9Urtt-dCuFw
有師兄用緊,聽講做工都唔差,詳情你可以入谷問
但摺車於點都無大車咁硬淨,同埋佢6吋轆,會震過大轆既車
政府: 唔做唔錯
認真想問
哩類車防唔防水?會唔會泊街
如果想泊街點鎖先唔會比人偷
輕度防水,dup雨無問題。
泊街就預一定比人偷
泊街,一陣都ok,擺半日全日就一定唔得啦,

除非你款車有類似手抽位係焊死喺車度嘅。
水貨ES2買咗幾個月,想放,有冇人啱?
先出過街3/4次,冇乜機會用
平放我收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞