唔係割,但唔通對法院使用武力就可以「贏」?

105 回覆
50 Like 58 Dislike
就算面對幾不公義的政權都好,我地使用武力前都要諗下係未可以達到目的,同合乎比例。

首先,現實黎講,攻擊法院唔會令我地「贏」,反而可能倒「輸」。就法院而言,攻擊會更加令法官認定我地係無差別,無原則的暴徒。而且,攻擊法院令國際線更加難打,可能白費手足國際遊說心機。

第二,大家諗下攻擊法院可以達到咩目的。就算你話用武力係「正當」,因為宜家三權合作,已經「沒」險可守,咁使用嘅武力同追求嘅目的之間嘅因果關係又係咩?係未攻擊就可以令法庭判反「啱」,令d 法官「知驚」。一個可以用武力逼使法庭更改決定嘅未來,又係未大家所樂見?

另外,本身要申請臨時禁制令(interim injunction) 門檻極高。即使唔頒臨時禁制令,並不代表以後唔可以司法覆核挑戰警察權力。我地有沒其他野可以做去抗議法庭拒絕頒令先?使用武力係未已經last resort同no more than necessary?

第三,使用武力的對象係未「不公義」先?法庭係處理申請時係未跟足程序?如果法庭跟程序,有上訴機制,有拒絕理由,而個機制係有正當性同大眾接受(不同監警會),咁對法院使用武力係無理。同埋,如果我地連法庭呢個機制都破壞,咁仲有咩可以防止警察同Department of Injustice 亂黎?

我地行動應該要「有利」「有理」「有節」先有機會贏,如果唔係我地「光復香港,時代革命」之後又換來一個怎樣嘅將來?

參考:
原文:《郭志:義戰、私了、裝修⋯⋯「勇武」的可與不可》 https://theinitium.com/article/20191011-opinion-hk-movement-reflection/?utm_medium=copy

有關法庭頒臨時禁制令的要求,可以讀第8段
Kwok Wing Hang and Others v. Chief Executive In Council and Others [2019] HKCFI 2476
https://www.hklii.org/eng/hk/cases/hkcfi/2019/2476.html
聽日11.14三罷18區集會!
https://lih.kg/1715970
推!!
收皮食屎啦你
前線既野關你撚事

搞完法院都無助而家嘅困境
Push
認真post反而無人理,我認為呢個post 係忠言
逆耳,值得深思呀
p牌偽推

有勇得嚟要有謀
咁乜柒都冇做囉,你依家出去又會幫到咩?大家休息囉
冷靜啲
唔信法院 但唔主張去到裝修程度 有更好target
我明白「兄弟爬山,各自努力」,我只係就抗爭手法同策略講自己意見,希望多d 手足可以用另一角度睇呢件事。
發洩完 爭取唔到更有利就算
我好奇一問啲紅底裁判官平時去邊消遣多?
同意,而家戰線太多,不適宜再開新戰線,係都攪黨鐵先啦,而家日日都開到
又loop.
“唔割,不過點點點”

收皮啦。出面點做關你撚事。唔中意咪去阻人地燒囉。
人地以身犯險都未割你條濕鳩就彈出黎話唔割

巴打講嘅錯唔晒
要燒就要燒到盡,燒到手足審都無得審
如果唔係,可能只會令而家被捕候審嘅手足處境更艱難

不過樓主太樂觀
而家都無人跟law做嘢,講「程序公義」呃到人都呃唔到自己啦
都唔關你冷氣軍師事
沒錯,我係度出Post ,做「冷氣軍師」可能係阻唔到/ 幫唔到前線手足。

沒錯手足係以身犯險都未割,關我l 事。

但我諗我地每一個都盡可能利用連登呢個平台俾唔同意見手足,睇下點先可以贏。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞