唔係割,但唔通對法院使用武力就可以「贏」?

105 回覆
50 Like 58 Dislike
負皮不推文
大原則

有利就=做

做完無利=唔做

大家記住 紀律

同埋運動個時間單位係‘’年”

對家要個法治系統完全染紅嘅就由得佢 等全世見到佢地真面目

到時法治依塊遮丑布 亦不復存在

終極目標 If we burn you burn with us

光復香港 時代革命
有咩因素係可以改到? 沙盤推演下
但係你呢個願景好危險。假設日係有香港人殺死內地人,而香港人嘅民意係覺得佢係義士,應該判無罪。呢個跟民意既法庭是否你樂見?

另外,沒錯你講得啱「我根本沒同意個法律」點解要遵守。呢個係政治哲學問題,其實不但香港有,其他民主國家嘅人都面對,只不過人地可以民主制度解決同修正。
呢個跟民意既法庭的確係我樂見
但唔係因為我支持殺死哂所有大陸人
而係我相信香港人的道德觀能夠作出正確的判斷
所以我唔認為呢個願景係危險

你都講左人地可以用民主方式解決
咁我地可以用咩方法解決?
就係對付所有對我地不利 傷害我地的人 包括法官
其實大家唔洗再覆呢個post

前線冇人會理連登規矩or意見
今日一樣係咁燒
所以連登冷氣可以收一收皮
有咩想講
落場講一句
好過你連登講一百句

笑左
可以埋伏班紅官
打一身
五毛法律撚日日係到歌頌法庭
三權分立咪俾班法官破壞左囉死法律撚
推返個政府攪革命但要保護個政府嘅審判機構

Gimmick???
明白晒
法官大晒
香港人要任由法官宰割先彰顯到法治精神
香港人一有民主就痴線
露底啦五毛
五毛:法官做乜都唔好反抗
sorry我假設左好多香港人不滿法庭
但我相信的確有唔少人不滿法庭
只係比「我地應該尊重法庭」的信念矇騙左

第二
「如果黃真係極大多數, 三罷超順利完成, 黑警早就過左檔, 場運動早就贏左啦」
我覺得黃係係咪極大多數同三罷成功與否關係唔大
除非你認為大部份黃會罷
但我認識的人當中 大部份黃都冇罷
而且我唔相信冇工會組織的罷工運動會超成功
因為真係手停口停 有d可能仲供緊樓 有d又驚罷工會比人炒 呢d風險唔係有家室的人承擔得起
感覺上罷工的人真係唔多
收皮喇,你呢啲言論根本認唔清時勢,對家用法治呢個心魔玩返你轉頭。香港依家除咗支共式法治仲有乜撚嘢法治。
我諗正常人類道德觀判決已經好過香港d法官
如果有人係中大成立真法院會點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞