唔係割,但唔通對法院使用武力就可以「贏」?

105 回覆
50 Like 58 Dislike
agree
對狗屋使用武力就可以「贏」?
裝修中資就可以「贏」?
打狗就可以「贏」?
打藍絲就可以「贏」?
搞人鏈就可以了「贏」?
一直以黎都係靠一堆堆「贏」唔到的活動走到今日
連我老母都識講:政府申請們都批 先地申請乜都唔批
我相信燒法院應該能夠令香港人重新思考法庭存在的意義
我地係咪要接受法庭用並非由香港人制定的法律審判香港人?
另外可以增加香港人對暴力的接受程度
我呢個Post 正正係想講「how」
攻擊法院我地可以達到d 咩目標?咁就可以更改結果,光復香港?

我唔係話我對宜家法庭充滿信心,但我地必須承認法庭仲係一個相對公義嘅institution。要推翻佢嘅後果可能仲大。
岩呀, 要對用法院既人使用武力先可以嬴
true 除左發泄仲有咩意思
似係狗做,目的是取消區選。
單機人士用詞
好,請警方寬恕我們先吧,唔好喺中環見到ibanker 講英文就凶人,更加唔好攞催淚彈當武器打爆後生仔頭吧
呢個真
冇一個單一行動可以贏
即使築人鏈未必「可以贏」起碼有理有節。裝修法院有何「理」可言?更枉論贏。

燒火院可以「令香港人重新思考法庭存在的意義」,呢個恕我不能認同。

法庭存在嘅意義係未「輸打贏要」?係未誰大誰惡誰正確?咁根本唔係光復香港。
我地用咩去贏固然重要,但係未要諗下我地完全唔理「手段」可以贏到咩?我地面對一個點嘅未來?
沒錯
同起碼睇咗法庭嘅理據先,同呢個「錯」係未沒辦法係體制內解決。
咩叫推翻呀ON9
搞法院唔喺搞比政府睇
喺搞比你班有險可守既法院教教徒睇
應該咁講
要拗既係搞法院會衰咗定好咗
點解香港人要接受法庭用唔係香港人制定的法律審判香港人?
點解香港人要接受法庭作出違反香港人意願的判決?
我認為法庭存在的意義係用香港人制定的法律 解決人與人之間的糾紛
而唔係比政權利用法律法庭對付香港人 限制香港人的權利同自由
法官應該係香港人的代理人
代表香港人執行由香港人制定的法律審判疑犯
而唔係與香港人為敵 執行由港共政權制定的法律 為政權審判異見人士

如果好多人大部份香港人支持法庭的判決
我唔支持就鏟平法庭 咁就係輸打贏要
但現實係咪大部份香港人支持法庭的判決?
我相信而家唔少人依然認為法庭係神聖 應該尊重
而家就係時候話比香港人知 香港人先係香港的主人
法庭冇權凌駕我地的意願 作出我地不滿的判決
法庭現時只係利用制度賦予比佢的力量打壓香港人
同割有咩分別
咁一樣唔關你事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞