[悲報] 德國國會否決咗關於香港嘅人權議案

903 回覆
2534 Like 113 Dislike
屌你咩 講到自己冇份咁
咁又係,遠水難救近火
外國幫到手當然錦上添花,但靠自己都係最實制,感謝一路用心幫忙
乜都唔好理
要做自己做
求人係好難
自己家事自己處理
只要金融業停一日
全世界都會企出呢
多謝手足你地出心出力左咁耐
連英國都幫唔到我地德國點會幫到
辛苦晒,你地盡左力架啦

好對唔住咁多位手足,我德文能力有限同埋嗰下太唔開心所以太快手出咗個post,同曬成個group嘅人傾完之後發現我炒大車
澄清番先
1.被否決嘅係除咗有關香港嘅其他中國人權議案(例如新疆,西藏),有關香港嗰條仲進行緊,計返香港立法會嘅話大概只係一讀階段

2.條議案唔係交咗畀外交部就算,而係外交事務委員會討論,係呢個過程條議案有機會畀人修改。而委員會成員有16個CDU/CSU黨員,10個SPD黨員,6個AFD黨員,5個FDP黨員,4個Die Linke黨員,4個綠黨黨員

總括:形勢唔樂觀,除咗有其他中國人權議案被否決之外,委員會45人只有9位同路人(FDP同綠黨),但係條議案仲未被否決

好對唔住,令到咁多位炒車,我以後會再謹慎啲先出post

以下係委員會嘅link,碌去mitgelid就有45個會員嘅名同相https://www.bundestag.de/auswaertiges

喺打呢篇嘢期間,綠黨喺佢哋自己website出咗對今日嘅statementhttps://twitter.com/germany_with_hk/status/1193931446311882752?s=19
仲以為德國會強硬對大陸。。
納粹基因
清唔使自責,起碼試過而且都有noise
好對唔住呀咁多位
Nazi + Chinazi + soviet union
WWIII 難打了
辛苦曬
一次唔得唔緊要,老美過馬格尼茲基法案本身有拉動成個EU既能力
德國可能唔想出面,無野既
Keep fighting tgt
多謝有份出力既手足
唔緊要既
我地一齊再加油諗其他辦法
德國都係奶共,利申有德國同事熱愛大灣區同啲污糟錢。德國人無你想像中咁高尚。
得把口
唔緊要啦,辛苦樓主幫我地搵料,等我地認清事實。

人地有其他立場我地都無辦法。
香港人,加油
美國同樣,把口屌得勁,但係辣度唔夠。真係好悲哀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞