LIHKG 期指交流區

271 回覆
10 Like 0 Dislike
5/12點睇

要升都升晒啦,之前消息出之前國指跑贏咁多好明顯就係收到風既人一早入晒貨等出貨
新手應該點入手
有冇攻略

我用開致富,恆生期貨指數有細期同大期,分別係按金唔同,上落每一點價錢唔同,細期每張按金萬三四蚊到,個個月唔同,睇返証券行,每點上落10蚊,大期50, 當你輸到某一個按金比例又唔補倉會強行平倉,可以隨時埋單結賬,如果冇指示會係每個月期指結算日計數,可以要求轉落下個月,當你落order個一刻嘅恆指期貨嘅點位就係基準,例如恆指期貨現時為22250,我落order一張細期睇升,結果去到夜期收市22150,咁我輸1000,account夠按金可以唔理,假設到第二日3:00pm恆指期貨上到22350,我贏1000,我覺得贏夠即時指示証券行平倉,咁就贏100點,大期一樣玩法,要有心理準備忍受到account啲錢係咁減唔赤,正常買一兩張細期唔會跳樓嘅,識得止蝕反手最多輸一萬幾千,不過要成日mon住個期指,好煩吓,大期買得多張唔夠本真係會玩到跳樓,玩嘅係心跳,識人一日幾百萬咁贏幾百萬咁輸,我自問冇膽,只買一兩張細期玩吓博餐飯錢,致富有iOS同Android 期指買賣app,亦可以打電話,一般我打電話,app用來睇贏輸,差幾蚊手續費,問佢現價乜嘢點位,假如啱心水同佢講一張細期睇升/跌,唔啱心水可以set一個啱心水點位買入,例如現價點位係22350,可以指示22400價位一張細期睇跌/升,到時對到盤會俾電話通知你,恆指期貨術語高水低水意思係現價恆生期貨指數點位對比現價恆生指數點位係高或低,高過高水,低過低水,玩呢啲注意自己承受能力呀巴打

巴打講得好詳細 thx

的確期指上落大 我之前都會好緊張 秒秒mon住個市
但其實我覺得炒咁短對散戶 姐係我地絕對冇著數

所以我依家係捉番個 trend 唔洗秒秒mon住個市
個人舒服好多

我心血少,期指玩吓,股票為主,而且贏得最多我自己都係細價股,毫股,如果本夠控制到自己情緒期,的確期指係可以贏大錢,祝巴打贏多啲

巴打好詳盡 平倉喺咪唔洗對家接都平到剩係玩過股
巴打都有玩細價/毫得閒去下仙蠔區吖

一定平到,不斷對盤
丁蟹碇啲仔落街真係冇乜可能,贏咁多一見轉勢回返百幾點都平倉啦,幾百張幾百張炒大期嘅人控制情緒點會咁,好撚冷靜吓,即場盤感,自己有冇判斷錯誤睇錯邊心中有數嘅,輸贏錢幾多話平倉就平倉,仲可以同你吹緊水,完全冇事發生咁,換著我暈撚咗鳥
點樣控制止蝕好,成日中止蝕然後反彈
留名
講番個市先

我認為依家係接近23000呢個水平向上升既空間已經冇乜 好消息都出盡

相反由6月月低位195上到243我覺得係熊2反彈浪 230-243 呢段時間chok上chok落係大型出貨位

今次落去220 再上番 230 只係小型反彈 黎緊將會好恐怖

但我睇仲可能挾多口 但最多最多230-232呢d位
真係企穩上去就再睇

意大利公投後,壞消息見盡,會否倒轉?

你現在有渣/沽?
丁蟹碇啲仔落街真係冇乜可能,贏咁多一見轉勢回返百幾點都平倉啦,幾百張幾百張炒大期嘅人控制情緒點會咁,好撚冷靜吓,即場盤感,自己有冇判斷錯誤睇錯邊心中有數嘅,輸贏錢幾多話平倉就平倉,仲可以同你吹緊水,完全冇事發生咁,換著我暈撚咗鳥

真係當睇劇算

我認為咁既情況最好就唔好炒咁短
炒得短stop loss較細 好易俾人震走

最好就睇長少少 真係到自己睇既位先揸/沽
攞重要支持/阻力做止蝕位
咁既話你真係要止蝕都係因為你睇錯市
而唔係俾人chok走
講番個市先

我認為依家係接近23000呢個水平向上升既空間已經冇乜 好消息都出盡

相反由6月月低位195上到243我覺得係熊2反彈浪 230-243 呢段時間chok上chok落係大型出貨位

今次落去220 再上番 230 只係小型反彈 黎緊將會好恐怖

真係企穩上去就再睇

你現在有渣/沽?

我睇走勢only 消息只係好次要

我手持淡倉 12月暫時睇216-218
跌多轉準備爆上去
講番個市先

真係企穩上去就再睇

你現在有渣/沽?

我都睇淡,睇下破晤破到223

睇你點入市,我就唔會係支持/阻力位同埋離平均線遠既位入市,sl 10點起,20點止

同埋我唔會trade breakout, breakout個stop起碼要50到100點,唔係實打到

之前未諗通,下下trade bo, 比大戶打到仆街
講番個市先

真係企穩上去就再睇

你現在有渣/沽?

破呢個位會大手加倉
我通常將細期睇成25萬現貨,大期睇成120萬現貨咁trade,自己覺得比較清楚做緊乜野,不過都係睇中方向輪心理質素多,所以最近想向algo trade 進攻。

老實講,控制到自己情緒嘅,本多終勝

同意
講番個市先

真係企穩上去就再睇

你現在有渣/沽?

破呢個位會大手加倉

你睇到216, 其實好少水位。。。
如果想玩demo有冇話邊間好啲 定喺會用excel 果啲mark數就算
如果想玩demo有冇話邊間好啲 定喺會用excel 果啲mark數就算

証券行唔知有冇demo𡃓?我第一次玩都冇玩過demo,一買就買
講番個市先

真係企穩上去就再睇

你現在有渣/沽?

破呢個位會大手加倉

你睇到216, 其實好少水位。。。

如果真係到216既話 都有6,7百點呀

我冇玩過demo 寧願玩好細

期指呢類比較高風險 心理質素真係好緊要

Demo完全 feel 唔到
公投通過, 深港通車
plan A : 5/12 高開後直插到226 再覓方向

公投唔通過

plam B : 5/12 低開後試企228 再失守226

利申 9up
差唔多係時候準備加沽啦
加沽@225?
留名
加沽@225?

我加沽個注俾人挾緊

個市企番止去22450樓上
冇倉係手唔建議依家沽
我主要玩短炒 好少持貨多過三日 除非捉到大浪靚位入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞