LIHKG 期指交流區

271 回覆
10 Like 0 Dislike
我揸左下月期@219
岩岩先番到香港

1月埋單計輸1200點到 基本上輸番12月既profit

我檢討之後有2個要提醒自己唔好再犯既事項
1. 有一段時間唔可以緊貼個市既話 絕不持倉
2. 假設一定要持倉 係突然發現破左自己原先諗好既平倉位之後 唔好心存僥倖 都要即平

另外呢排對 price action 有少少新既諗法
暫時想係day trade 到試下work唔work
Work既話理論上可以用係任何market 任何time frame (正如 PA)

我試下有冇用再同巴打們 share 啦

另祝所有巴打雞年財源滾滾
破左自己原先諗好既平倉位之後 唔好心存僥倖 都要即平

真喺知易行難柒過好多次先會知衰
岩岩先番到香港

2. 假設一定要持倉 係突然發現破左自己原先諗好既平倉位之後 唔好心存僥倖 都要即平

Work既話理論上可以用係任何market 任何time frame (正如 PA)

al brooks 果D?定supply demand zone?

所以要mark低係張枱到
一 trade 就望住
岩岩先番到香港

al brooks 果D?定supply demand zone?

呢排睇緊 al 其實我覺得個 concept 大同小異
恆指 如果今個星期可以回到落230樓下收既話 我覺得淡友仲未玩完

真係咁既話 我會係224左右先做淡

收唔到我會話未到做淡既時候 但我暫時都唔識睇向上既位 始終我睇番呢轉215上黎可以做好倉既2個位 (219, 223) 都miss哂 我都唔會做好住

真係咁就試住dt 先
恆指 如果今個星期可以回到落230樓下收既話 我覺得淡友仲未玩完

收唔到我會話未到做淡既時候 但我暫時都唔識睇向上既位 始終我睇番呢轉215上黎可以做好倉既2個位 (219, 223) 都miss哂 我都唔會做好住

真係咁就試住dt 先

我睇會上236 , 然後有回調,不跌破225

一 trade 就望住

點解唔排定平倉位

真係咁就試住dt 先

我睇會上236 , 然後有回調,不跌破225

我睇238樓上
耐心等待星期五

一 trade 就望住

點解唔排定平倉位

個幾日係外地冇睇到市
慣左睇圖人手平

一 trade 就望住

點解唔排定平倉位

個幾日係外地冇睇到市
慣左睇圖人手平

睇睇咩環境先平
上星期我講過今個星期要收230樓下先可以睇淡後市
呢2日個市回左差唔多400點 睇黎淡友開始發力

雖然差26點先到230 但我都收貨

日線週線向淡 月線都應該收陰

散户一向愈升愈沽 呢轉215上234都一樣 但穿左230 232之後相信絕大部分都死哂 好似我咁 呢幾日相信唔少 indicator 都會出 buy signal 開始有人揸貨 牛熊比例甚至去到7:3 個個都睇236 240 甚至再高

有唔少人都等緊調整買貨 而今日雖然穿過230 但收市上番230睇落好似有支持咁 唔知有冇人買左貨

後市點行真係唔知 但我一定唔會揸
如果下星期上一上 我應該會細注做淡

另外唔知有冇人留意到 warren buffett 上個星期冇啦啦出黎講話 trump 當選之後佢買左 120億 usd 既貨

當選後道指17500佢唔講 依加升左上去20000先講d咁既野為乜

有人可能會見 Buffett 係長線價值投資者都大手買貨 照跟實冇死 但係長線價值投資都要係高位出貨架

以上純粹9up 唔好 binc
上星期我講過今個星期要收230樓下先可以睇淡後市
呢2日個市回左差唔多400點 睇黎淡友開始發力

雖然差26點先到230 但我都收貨

日線週線向淡 月線都應該收陰

散户一向愈升愈沽 呢轉215上234都一樣 但穿左230 232之後相信絕大部分都死哂 好似我咁 呢幾日相信唔少 indicator 都會出 buy signal 開始有人揸貨 牛熊比例甚至去到7:3 個個都睇236 240 甚至再高

有唔少人都等緊調整買貨 而今日雖然穿過230 但收市上番230睇落好似有支持咁 唔知有冇人買左貨

後市點行真係唔知 但我一定唔會揸
如果下星期上一上 我應該會細注做淡

另外唔知有冇人留意到 warren buffett 上個星期冇啦啦出黎講話 trump 當選之後佢買左 120億 usd 既貨

當選後道指17500佢唔講 依加升左上去20000先講d咁既野為乜

有人可能會見 Buffett 係長線價值投資者都大手買貨 照跟實冇死 但係長線價值投資都要係高位出貨架

以上純粹9up 唔好 binc

今日已造淡

今日唔係畀你造淡,係畀你回調趁最後機會造好, 二幻四見

沒錯,升爆廠

沒錯,升爆廠

今日已造淡

夜期咁樣 身已轉

有哂藉口啦下星期
月頭壓低建倉
我估係咁
琴晚231沽左張大 起身好肉痛

咁啱,我231 揸上
大家揸緊定沽緊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞