[PC] osu! 集中討論區#5 Multiplayer Rhythm Game

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
btw其實如果整長圖就淨係一個diff就可以ranked到

無記錯Approved Map嘅Draining Time係要長過5分鐘
而且未有畀人Rank過圖係唔整得Approved Map
應該係,除非記錯
最新情況
Easy: 20% 預計13/4 finish
Normal: 0% 預計 14/4~18/4
Hard: 0% 預計 19/4~24/4
Insane: 0% 預計 24/4~31/4
Extra: 99%

https://osu.ppy.sh/s/580594
this one?

如果係呢張的話 唔大改真係到十年後佛誕都仲未ranked到

第一 音既問題 張圖有少部份位係唔岩音 特別係d reversed slider同d 短既slider

第二 slider既問題 張圖啲slider好多都整到好核突 放d位又悶又怪 又成日痴埋一舊咁

第三 distance snap既問題 張圖好多位既distance snap時大時細咁 以00:46:743 (1,2,3) - 果到為例 你"1"果到條尾離"2"咁長 但之後"2"又同"3"痴得咁短想點 仲有02:10:149果到 接完個大跳無啦啦個distance snap無啦啦又短返好多 其實仲有好多類似既例子不過廢事再list出黎

第四 整體note擺位問題 前面同中間都幾多位既flow好simple好悶 仲有部份轉flow既位好怪 再配埋d鳩屎slider間直唔知自己打緊乜

所以 都係睇哂pishifat埋教學片先再map啦
link:https://www.youtube.com/watch?v=oL3az8FhlB4&list=PLp7-THR1EUHERrIOV4dGClCGGoLIrQtOx

(btw我覺得pishi堆片其實可以放係首頁比人睇吓關於mapping既野)
btw我自己都係廢j mapper 所以連我呢d廢j都睇得出咁多問題你可想而知啦
btw我自己都係廢j mapper 所以連我呢d廢j都睇得出咁多問題你可想而知啦

收皮啦
..

收皮啦

Quote 錯
收皮啦
..

收皮啦

Quote 錯
收皮啦

thisav真係好鬼小氣
thisav真係好鬼小氣

笑撚死
最新情況

this one?

第一 音既問題 張圖有少部份位係唔岩音 特別係d reversed slider同d 短既slider

第二 slider既問題 張圖啲slider好多都整到好核突 放d位又悶又怪 又成日痴埋一舊咁

第三 distance snap既問題 張圖好多位既distance snap時大時細咁 以00:46:743 (1,2,3) - 果到為例 你"1"果到條尾離"2"咁長 但之後"2"又同"3"痴得咁短想點 仲有02:10:149果到 接完個大跳無啦啦個distance snap無啦啦又短返好多 其實仲有好多類似既例子不過廢事再list出黎

第四 整體note擺位問題 前面同中間都幾多位既flow好simple好悶 仲有部份轉flow既位好怪 再配埋d鳩屎slider間直唔知自己打緊乜

link:https://www.youtube.com/watch?v=oL3az8FhlB4&list=PLp7-THR1EUHERrIOV4dGClCGGoLIrQtOx

(btw我覺得pishi堆片其實可以放係首頁比人睇吓關於mapping既野)

好強
jimmy大師唔肯評我張圖
太垃圾講唔出
太垃圾講唔出

搵cck呢個rhythm之鬼評囉
太垃圾講唔出

成班高手係度推嚟推去
太垃圾講唔出

成班高手係度推嚟推去

再嘈推你車
最新情況

this one?

好強

跟flow又比人屌

跟flow又比人屌

你跟flow都可以跟到好有趣好好玩架麻
太垃圾講唔出

成班高手係度推嚟推去

再嘈推你車

jimmy仔有經驗啦
以前一定日日推個好重要嘅人
太垃圾講唔出

成班高手係度推嚟推去

再嘈推你車

jimmy仔有經驗啦
以前一定日日推個好重要嘅人

這些機會...
其實Mapping心態好重要
Mapping之前就應該要定好位
你想整嘅係打得順手嘅圖?新奇有趣嘅圖?梗圖?有挑戰性嘅圖?圖?PP圖?2B圖?連曲奇都要開NF嘅圖?…etc.
定位真係好重要
因為喺你想做打得順手又會有啲挑戰性嘅圖嗰下
你張圖就會做爛咗
當你Set咗個定位之後
你落嘅每個Note都要向著個目標
就好似跳圖唔好落太長嘅連打
如果唔係會畀人一種唔舒服嘅感覺
不過新人Mapping真係唔應該Map超過5星
因為會越Map越High
最後好易Lost Control
你見啲新Mapper第一次Ranked嘅圖都唔會太難就係咁解(當然唔計Guest Difficulty)

利申:食酒心朱古力醉咗,鳩噏
其實Mapping心態好重要
Mapping之前就應該要定好位
你想整嘅係打得順手嘅圖?新奇有趣嘅圖?梗圖?有挑戰性嘅圖?圖?PP圖?2B圖?連曲奇都要開NF嘅圖?…etc.
定位真係好重要
因為喺你想做打得順手又會有啲挑戰性嘅圖嗰下
你張圖就會做爛咗
當你Set咗個定位之後
你落嘅每個Note都要向著個目標
就好似跳圖唔好落太長嘅連打
如果唔係會畀人一種唔舒服嘅感覺
不過新人Mapping真係唔應該Map超過5星
因為會越Map越High
最後好易Lost Control
你見啲新Mapper第一次Ranked嘅圖都唔會太難就係咁解(當然唔計Guest Difficulty)

利申:食酒心朱古力醉咗,鳩噏

有挑戰性都可以順手嘅
做爛係map得廢姐
新人Mapping應該話睇歌先岩
快歌多音嘅都會難map咁低星
慢歌相反

利申:熱到出太多汗滴咗落口醉咗,鳩噏

跟flow又比人屌

好難明 有無私補呀

跟flow又比人屌

好難明 有無私補呀

開班教osu mapping
有得諗

跟flow又比人屌

好難明 有無私補呀

有得諗

重點係冇人識mapping

跟flow又比人屌

好難明 有無私補呀

有得諗

重點係冇人識mapping

無呀蛇教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞