想搵間公司整合晒所有mpf acc

96 回覆
7 Like 0 Dislike

有錢,大家唔係唔執啊ma?
可以幫你group過黎我地公司
aia
免費的
我email
insurance2658@gmail.com
唔識就真係唔好搞住
做下功課先
自己d錢黎
我果陣係打上現職公司既mpf公司 hxbx黎
話想做整合 佢會問你邊間有acc
咁來來去去都係x利 x明架啦
大不了打去白撞check自己id有冇acc.

跟手hxbx會同你駁條三奶去果幾間公司問
你對完身份 hxbx會幫你問
查到有佢會mark低 再下一間
果陣hxbx就幫我填晒d轉移form 寄俾我簽名 再寄返俾佢
搞掂

thx巴打
巴打可以add 我tg. kenneth_th
平時有幫屋企人打理開mpf
都比較清楚 ,可以比d意見

果陣hxbx就幫我填晒d轉移form 寄俾我簽名 再寄返俾佢
搞掂

其實點解你地會覺得電話打嚟打去 會方便既呢 ?

一個人全部 MPF account 都喺 積金局有哂資料
申請一份 history 又唔駛錢 , 等一星期左右就有哂資料畀返你
一目瞭然 走去信埋 D 服務商 hotline

其實我想轉一間姐 打去唔使填form
樓上巴打講得好清楚,樓豬再唔明就死撚左佢啦

但我已經唔記得有幾多份mpf
就咁估計有成4-5份
完全唔知點入手
應該點搞好去

唔該巴打

轉落任何一個account都得嗎? 應該點揀好
去mpfa check左有幾多acc先(上網填form再去office verify身份証)
佢會比埋張form你combine acc
你睇番d mpf account statement 填番acc no就可以轉晒去一個acc
就咁估計有成4-5份
完全唔知點入手
應該點搞好去

唔該巴打

假設 你有 5 個 MPF account , 你咪將 其他 4 個 group 去 一個你每月供緊款既個個 account 囉, 做完之後就只係剩返 1 個 account

到下次你轉工, 又做依個動作, 咪又係 2 個 account 合做 1 個囉

明白
之前被轉移個 D ACC,係咪無左我ACC,以後唔關我事的了?
就咁估計有成4-5份
完全唔知點入手
應該點搞好去

唔該巴打

假設 你有 5 個 MPF account , 你咪將 其他 4 個 group 去 一個你每月供緊款既個個 account 囉, 做完之後就只係剩返 1 個 account

到下次你轉工, 又做依個動作, 咪又係 2 個 account 合做 1 個囉

明白
之前被轉移個 D ACC,係咪無左我ACC,以後唔關我事的了?

轉走咗就梗係無acc啦

亦有啲人就唔想每次轉工都要轉走一大嚿錢,所以揀間自己心儀嘅MPF公司儲埋筆錢喺MPF personal acc。

搞掂

其實點解你地會覺得電話打嚟打去 會方便既呢 ?

一個人全部 MPF account 都喺 積金局有哂資料
申請一份 history 又唔駛錢 , 等一星期左右就有哂資料畀返你
一目瞭然 走去信埋 D 服務商 hotline

一個電話炸喎
佢會駁線搞架啦
最重要唔洗自己填 唔洗怕填錯 到時補黎補去仲煩
同埋年中收咁多手續費 唔洗佢做咩

其實都prefer 自已打理返D ACC好D
硬係覺得D 基金佬信唔過
如果你係 80 90 後 , 好心你地就管理下你 D 強積金啦 ,

錢嚟架

咪撚聽 D ON 9 講, 咩強姦金一定蝕 依 D ON 9 野先得架

你儲左一筆錢, 人地幫你投資 , 你 Set 好 D PLAN , 一定有賺架喎

好似今日年頭至依家, 某類基金 已經升左成 7 - 8 %
依 D 錢 係要執架啦, 如果唔係點滾大佢 ?

應該用邊間去做整合好?
同埋而加22歲 後生 點揀D組合
之前亂9填晒D高風險

我既意思係, D 乜鳩整合 係呃鳩你幫襯佢架咋
一般人都可以 自己做整合, 只係你地平時懶, 唔想理 MPF 啫

你做左野幾多年 ? 一般嚟講 後生可以揀高風險既基金, 但其實 「高風險」依個字又係誤導人 。 依家 D MPF 服務商已經有 網上管理系統

例如 你揀左 「高風險」既股票基金, 但有日你留意到外圍股市開始跌啦喎, 咪上網 轉返 靠安全既組合囉

根本就係當股票咁玩姐 自己錢自己管
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞