求教 自住既話依家應唔應該買樓?

131 回覆
18 Like 20 Dislike
咁樓主問呢家因爲政見問題要搬ma咁呢家係咪跌緊呀
應該,你快D去買.
你要唔要睇下我原本問緊d乜
樓市出更:買家拒接火棒寧租樓
(太陽) 2011年11月7日

政府自去年起連番出招,以致市場買賣放盤大減,租務市場卻愈來愈旺。(資料圖片)

麗港城 租務佔近八成

太古城 租務佔逾六成

地產代理數據顯示,第三季10個主要藍籌屋苑之中,有6個屋苑連續三個月出現租多過買,情況相當罕見,劉Sir問過啲學者,亦認為此情況係反映樓價已達致市民不可接受嘅高位,所以預期租多過買會維持至今年底。

根據地產代理嘅資料睇到,全港10個主要藍籌屋苑中,六月時其中9個有租多過買嘅情況,但到七月就全部屋苑出現交投超過買賣局面,除咗○八年金融海嘯發生期間曾出現過此現況外,近呢幾年絕少出現,而今年八、九月持續都有8及6個屋苑喺以租務為主。

若以屋苑分析,一向以用家主導嘅藍田麗港城,喺七至九月期間,租務比例連續三個月高超過七成,九月份更加逼近八成;至於東涌映灣園同鴨脷洲海怡半島,過去七至九月期間,亦都係連續三個月租務比例高約七成水平,九月時比例分別去到約77%及72%。

而向為樓市寒暑表嘅鰂魚涌太古城,過往每月屢錄破百宗二手成交,但今年二月開始,已連續八個月租多過買,相信今年內樓價急升,令趨勢更明顯。另一個一向受炒家同用家熱捧嘅荔枝角美孚新邨,近幾個月租務比例升幅都好明顯,由四月時約莫三成六,升到去九月嘅近六成。

學者:樓價超市民負擔

本地經濟學家關焯照話,樓價不斷咁升,已超出市民可負擔水平,加上政府新嘅土地及居屋政策,令市民對後市更加觀望,喺唔想接火棒嘅情況下,買家寧願轉買為租,等樓價跌番啲先入市,所以最近就出現租多過買情況。雖然最近頻頻出現買家鋤價情況,對樓價已有下跌壓力,但相信去到年底租多過買情況仍然持續。

劉Sir
唔知樓主有幾多積蓄,
單以收入計(30K 應該真係指30000?)
扣完供款後應淨低唔多,
請量力而為。
見到笑左出聲
鬼唔知跌到低價買最好咩
跌到10萬一層樓最正呀供都唔洗供直接full pay
咁你知佢幾時跌未呀 如果呢20年都未爆咁你係咪20年唔買
條友真係唔識等我仲認真答咗佢
400萬唔好買呀 跌到300萬買左仲有100萬剩唔係好啲咩?
400萬唔好買呀 跌到200萬買左仲有200萬剩唔係好啲咩?
400萬唔好買呀 跌到50萬買左仲有350萬剩唔係好啲咩?
講出黎都唔覺自己on9果下好嘢
同你睇法一樣,依家一個600萬單位租得果萬3-4,2.8%租金回報左右,如果3年後升到1000萬既,要收2萬3租先keep到2.8%租金回報,黎緊幾年擺到明經濟唔會好,keep到份工偷笑,仲邊有人會用2萬3租個棺材屋,我係結左婚既都寧願搬返去同屋企住。如果keep住租萬4既租金回報率跌到1.7%唔夠,我賣左佢放銀行收息都2.4%up一年,揸樓做咩...所以未買既放心睇多兩年...
真係無d淡友咁好氣無人會知道幾時係最低位嫁啦個價覺得自己afford到咁咪去馬lo
人地首置九成九都係自住行先,你就講咩租金回報,公屋仔論樓市危機 見解都幾獨到

成日講自己投資點叻點勁,貼個實戰倉出黎睇下啦。 點知原來得幾皮 行撚開啦公屋仔講樓市
依家好多劏房都唔差

你果間點差法
自住都要睇租金回報,你唔買可以租,用樓價2%租到一年唔係唔租咁傻用2.625%借錢買?我從來無講過投資,乜做定期都算投資咩
住公屋但搵得多過你未得
又係自稱高收入嘅公屋仔 上年班話租樓好傻西已經收晒皮

你話777托市,都要有人 有能力又肯買先得架
人地拎成球出黎會無做好風險評估?

你住公屋就高瞻遠矚獨具慧眼cash is king?
班人講到自住一定要買
一講租就覺得幫業主供。根本依個世界大把人用其他投資方法ga錢去租樓一樣生活到
成日話人住公屋,香港有一半人住緊公屋,租又平又實用,又唔洗供樓供到節衣縮食,好過大把住大西北劏房業主,話時話,成日笑人住公屋,又唔見你貼張差餉單出黎睇下住咩樓咁富貴?
當然有人做得到你所講既用投資收入去租樓呢回事
但對香港大多數黎講,不了 - 你問下十個玩股票外滙甚至𧗠生工具既人,有幾多個長期有 stable income 既戰績?
根據2016年人口統計,29.1%住公屋,當中有幾多鄉音新移民就唔知 我就唔係岐視公屋嘅,公屋柒頭淡樓市專家就特別戇尻

我無話自己富貴,叫做有個家唔使租樓,樓價升左7成。差餉按揭乜都貼過啦,KO過嘅柒頭淡不計其數。
面向天井窗.唔開得窗重要不見天日...
可能係細菌多..成見房keep住陣up 味

當時太急出黎同埋第一次租屋又貪平少少..
無經驗.中左伏
我覺得住到公屋係人生贏家...起碼有個自己竇...
你係咪唔識字
無追post,但自己過來人分享下
我答你,你有能力,幾時都應該買
我幾年前拍拖前已經買樓,之後穏定左結婚
大西北買左間2房 4m內,過三年即刻甩賺2球,換返出市區近屋企人,換左間9m 兩房 枱面賺緊球幾

我唔係教你炒樓,但你有能力上左車先,供樓自己住就算唔賺都可以跑賺通脹,一開始買細價 將來升咪換返好d大d ,如果跌 咪當間屋幫你儲錢,通脹+升覆 總會令你赢
望遠d,對自己有要求對屋企人有交代
公屋係政府資助房屋,就係代表你廢你冇撚用先要靠政府幫你上車....私樓貴,但靠自己實力去買 唔似d蝗蟲要人幫
唔應該係人生贏家,要求上進
今日搵三萬 唔代表你將來唔會搵唔到6萬12萬
真係笑咗 到底幾窮先會吹奏公屋
明明又臭又霉
私樓仔代代資產累積 父母留幾千幾百萬俾佢
公屋仲係租 慢慢起步
資本主義就係雪球效應
公屋輸在起跑線係不爭嘅事實

唔會睇唔起公屋仔
不過一定唔會吹奏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞