求教 自住既話依家應唔應該買樓?

131 回覆
18 Like 20 Dislike
幾多年樓,254感覺會唔會太細
買樓係買埋香港未來30年既穩定發展
你自己諗啦
小心變負資產
買得起既時候好買

買完就唔好再留意樓市
依家仲叫人買樓既人同林鄭推800萬政策既心態係冇咩分別,一係離曬地,一係自己都供緊走唔到
我想問你地有冇發過夢?
有冇聽到啲人既怨氣係幾大?
香港都係有現金穩陣,有咩事你有層樓扎住左你真係企左係度
有真普選都未有call loan啦
點會無影響
明年300萬買到嘅嘢你會唔會而家用400萬買
主線速遞
-------------------------------------------------------
星期六 11 · 2
求援國際 堅守自治

- 15:00 維園流水式集會
https://lihkg.com/thread/1678270/page/1

星期六 11 · 9
柏林圍牆倒塌30周年集會

- 19:30 中環愛丁堡廣場
https://lihkg.com/thread/1678139/page/1

【行動Post】11月活動集合:拋磚引玉
https://lih.kg/1678327
邊個會睇到下年係300萬
升到500萬又係仲難追
就算無一國兩制,香港變香港市都唔會跌啦
無針對性既單位宏觀去睇其實好處壞處都講到口臭. 呢刻值唔值得買只係睇你點睇樓市. 個人覺得雖然數年內難再有幾十%既升幅但都又無樓上某D巴睇得咁悲, 始終目前供應係唔夠, 而政策既轉變更加講明三年私樓供應更會銳減, 同時150政策及QE亦持續進行, 只要需求係大過供應大趺暫時唔會發生. 下一波既供應我諗要等到明日大魚同埋東北新市鎮成事先有明確方向.

而對你嘛, 如果本身首期只係得6~70萬打算借9成; 300幾萬既話我就勸你三思, 連埋雜費(火險,家居保,管理費差飼等)一個月洗2皮走唔甩, 實收3萬蚊人工搞完住己經得番1皮, 俾你過到壓測生活都會好辛苦.
唔好信AA 9 up, 月入夠唔夠自己去求証
升緊個個都識去買啦
講緊跌嘅時候
點解自住就唔怕跌?
入息都未夠點買
宜家租金平均回報率太約2.8%
仲未計差餉(租值5%), 地租(新界區, 租值3%), 管理費
如果唔係一炮過仲要比埋銀行利息, 折舊維修既太複雜就唔計啦
就咁計回報率已經去到2%以下. 仲要比一大筆首期.

真係自住供得起就冇問題?
計埋壓測 起碼入息39000先穩陣
就算借比你,你每個月要比成一半人工供樓
頂唔頂得順?
買到就買 唔通訓街咩
但預咗黎緊三年經濟都會差
樓價會跌
所以真係好like先買 唔係到時會心痛
回報率又可以延伸實際供樓同租樓成本

樓價: 8,000,000
首期: 800,000 (九成)
月供: 28,919 (30年, 2.625%)
月差餉: 933 (全年11,200)
月地租: 560 (全年6,720)
管理費: 1066 (2蚊一呎, 533呎, 樓價15000呎計)
月支出: 31478
VS
月租: 18667 (樓價 * 2.8% / 12)
供樓:供完有層樓

月租:繼續月租
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞