求教 自住既話依家應唔應該買樓?

131 回覆
18 Like 20 Dislike
有首期咪得囉,不過唔係僅僅夠嗰種,畀完首期仲有一年供樓錢算係安全

同埋唔好聽d agent講"上左車先算",要買返d容易轉手嘅單位,將價就貨買埋d單橦舊樓,第時想換樓就好頭痕
樓主有冇去睇過樓
呢期間間樓都比人輪大米咁款
真係聽班買唔起樓既窮撚係度鳩up?
樓價升左你又a 唔afford得起
租加升你會蝕幾多?
班淡友講果d point講左十鳩幾年點解你仲信
自己唔識睇事實? 根本大把有錢人 後生都想買樓
你愈等愈收皮
唔計首期,租樓比供樓支出都慳左4百幾萬, 仲未計機會成本, 複利息
自己分析。
經濟真係衰退,失業率上升出現,短期2-3年真係可以跌幾成樓價。 但長遠因qe關係都係會升。
所以你要自己考慮受唔受到依個風險。 唔好因為買錯租錯後悔就得。
跌得個時又做唔到按揭,買到供得起點解唔買,你話你買左要食包咁就唔理智姐
30k學人買樓供樓。。。。
個環境仲要咁差, 一失業你點頂
想環境好咪住酒店,有gym room 有泳池有wifi有人執房都係$5,600一晚
仲有一樣野。你將100萬首期ga錢 放落定期/收息股。有穩定收息。可以幫你每個月租金減多 4-5千蚊。
樓上咁多人喺度辯論黎緊係熊市定係牛市 層樓一日未賣都講唔埋賺定蝕
但係可以自己裝修間屋 唔使擔心完咗死約又要搵屋搬
有家既感覺已經係租樓俾唔到你既
有無家ga感覺係睇你點睇。
租樓你可以 揀d更好ga位置地點,更加可以租間好d GA裝修,仲有唔需要咁錫身自己屋企。更加重要係唔使理樓價升跌,流動資金唔會比鎖死。
應該
1.搬屋幾煩你知唔知?你搬過屋未?
2.租屋裝修?我代業主多謝你
跌咪又佢跌,最多都係會心唔舒服買貴左
升又好跌又好,你都係供固定數
樓巿跌得好勁,重可以叫老婆入多間
無話自己樓唔好。只係分析2樣都有好同差。你主觀就覺得租樓差咁無野好討論。
租樓同買樓各有好處,我同意你最後講流動資金唔鎖死,不過你講到租屋幫人裝修。。我想知有無人會幫業主裝修。。純好奇。。
咁就合理
揀好d裝修既樓黎租, 唔係幫業主裝修
講真你層樓甩皮甩骨租比人, 實收唔足市價租金
唔是呱......
你寧願用400萬買樓,供足400萬
定用300買樓,供完仲有100萬揸手?
跌真係心唔舒服咁簡單?
你咁計供樓組又會話佢層樓實升值
所以扣除所有升跌因素,比大家一個參考
無錯。只係太多人都叫人買樓點好點好。其實買同租2樣野都有好壞。
如果大家認為樓價之後可以600萬升到1000萬。咁真係 死都要買樓唔好租。
樓巿升定跌無人100%估得到,如果你點都要諗佢跌撚硬ge咁無野好講
不嬲都講緊跌緊時
升緊使你教點個唔識買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞