求教 自住既話依家應唔應該買樓?

131 回覆
18 Like 20 Dislike
本人26歲. 月入30k 到.
因政見.依排搬左出黎住. 住割房環境差.又唔捨得住好d 諗住儲錢買樓..
覺得租樓不如買樓..供完係自己當買資產.
心思思完租約買400萬左右既單位自住
各位大大覺得依個時世應唔應該入市
老豆搵仔:新疆單野俾譚仔搞到沉晒
https://lih.kg/1676450
單棟洋樓 30幾年樓齡既. 見都仲有d😞
師兄覺得香港唔會lum or 樓價唔會跌?
唔好意思,推post & 借個靚位

鐘庭耀教授為今次運動發起了超大型全港民調,追蹤長期民意,做份國際文宣,話比全世界聽 5毛大軍不代表香港人

連登post: 鍾庭耀教授都企左出來....你仲做冷氣軍師??
https://lih.kg/1675545

眾籌link: https://www.collaction.hk/project/story/1209/
四個月前自住可以買,而家除非訓街唔係都唔好買
唔好買
成日聽到呢句
其實點解自住就無所謂?
400萬樓
首期雜費裝修加埋要七八十萬

仲有你借360萬
月入3萬未必過到壓測…
百幾呎你制唔制?
記住CASH IS KING, 而家時勢咁亂點睇都唔似入市時機, 仲要林鄭推左個咁o既政策, 樓價已經mark Up左先黎入市
到真係有事發生樓價跌既時候, 無現金就錯過哂機會LA
如果你係睇好香港樓市係不倒神話就GOGOGO買樓LA
但想提提你香港其實有好多住宅式酒店, 裝修, 家私乜都唔洗, 仲包埋執房服務, 比我揀, 住呢D仲爽皮, 咩都唔洗煩, 隨時話搬就搬
另一半仲讀緊書
大單位幾平都搞唔掂
師兄覺得需時幾耐..感覺香港地咩樓都唔會回返d..供應多需求更多.啱唔啱
問過d 地產aa..400萬樓大概50幾萬就差唔多
過唔到可唔可以買貴d按揭保險過..
同埋申請按揭睇一般會睇幾耐既入息?
今年收入會高d..過埋今年又會變返30k
供款比率都唔可以超過50%
唔過壓測字面上係可以加保費
但實際真係睇按保公司
固定入息睇最近3個月,非固定最近6個月
有double pay, bonus 要睇2年稅單
做得幾年野 月入先30k
你點樣儲到首期
自住既話,如果供同租差不多,都應該買
但如果供貴過租一大截就要諗諗你係咪堅需要
因為只要計過數供得起 點差都有自己地方住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞