[有圖]社福界密函外洩

330 回覆
1176 Like 3 Dislike
明左!即係重點係封信同上左位班友做野
輸出革命 不如試下開新移民戰線
https://lih.kg/1675443
Push
推爆佢
推!
幫推
弱智分化撚
好多係靠社工幫搵律師
多謝你睇晒
真心講 政策上同系統上有好多問題 但唔代表無人係體制內做緊嘢去改變 唔好單單因為個改變進程慢就批鬥/抹殺爭取嘅人嘅付出
兄弟爬山 各自努力 我相信係講緊可以有共同目標嘅人 以唔同方法爭取 達到彼此嘅理想 有人勇武亦有人和理非 每人包袱唔同所做到嘅貢獻亦唔同 有人可以上前線而有人只可以支持黃店 有人可以打狗但有人只可以幫手開遮 但相信大家都係手足 支持緊同一套想法 追求同一個理想
光復香港 時代革命 希望有日同大家煲底相見相認
或者咁講 其實每個人都好脆弱同渺小
如果要求每個人all in 時間精神 去抗爭先算係出力
相信場運動早就胎死腹中 雖然你可能唔同意
而講返整筆過撥款 的而且確係廢咗社工雙手
俾社署 以致機構鏈住春袋 只有爭取廢除整筆過撥款 社工嘅角色同限制先可以釋放得更多 行得更前 整筆過撥款唔係單單講緊薪酬問題 而係講緊社工喺社會發揮影響力嘅限制 其實多年來都有嘗試爭取廢除/改變 但喺功能組別分組點票上次次都被否決 即係話體制內完全被KO 所以先會出現大家今時今日見到嘅情況
你認唔認同我講嘅嘢都唔緊要 希望帶到D思考俾你
香港人 反抗!!!
呢樣野咪又係林鄭條八婆當年做社署署長搞出黎架囉

認住呢兩個「社工」阿
Deatils??
真係咩職業都有班藍絲扮野~起曬d藍底機構同社工!有冇方法知邊間係個運動做左咩咁呀?冇做野同做衰野果d要搞搞佢!
社工呢個專業其中一part 就係要處理社會問題 最重要係幫助弱少既一群 社工不嬲會做社區工作 搞遊行等等都會有 只係一筆過撥款控制NGO 間接控制左社工 社工唔係政府維穩工具 反而係政府驚社工搞事 因為社工永遠企係弱少一方
利申 社工
呢樣真
起碼會用放假時間去醫院stand by
同埋可以幫手足接觸到地下醫院network
甚至會陪覆診 方便向612 claim錢
同埋會去court旁聽 幫被捕手足既家人了解情況

當然 其實都有好多社工同大家一樣
選擇用個人身份參與
大家都有同一個身份 就係香港人
push
我有朋友都有用過612果d社工,見到個post今日搵左個fd 問佢個社工咩事,原來唔止落場班社工,一直幫手搵醫生比飯搵收留、拉左成隊人幫手搵仔搵律師確認冇手足失蹤乜乜义义原來都係私人做~問佢點解唔可能返工做?佢公司都係做青年野,佢話上面唔比~有人被召入房傾計, 亦有人被調工作!重點我問到封信班社工點睇有冇影響,佢講左堆野,聽到最大影響應該係:黎緊有d要用工作身份幫手申請同轉介既野,會完全被機構禁止即係斷我地後路!
至於炒唔炒,佢話機構同社署繼續 狼狽為姦,如果冇外力介入,預左唔被續約據說佢有老婆同2個仔要養~喊出黎
頂~d藍絲機構高層收納稅人錢肥上瘦下,仲要迫害出錢出力班社工手足
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞