[有圖]社福界密函外洩

330 回覆
1176 Like 3 Dislike
又唔好咁講 佢唔俾扣緊嗰班後生用係賤既 但都有好多後生出左去係需要社工幫 e.g.同屋企鬧翻既
社工here
Pish
係呀~有班社工一直有幫手呀~不過社署就係出信叫機構大佬咪幫wo~
我睇你舊post 覺得你講野幾有point 不過激進d
其實都好多社工放低張社工證做過普通香港人上前線㗎!
醫生醫人係責任,要對得住自己專業嘅code of conduct. 律師要代表新移民因為佢地冇得揀,又係佢地自己professional ethic bind左唔係律師都冇得做 。 班撚屌社畜,識講良知,道德,社會責任啦掛 。冇code of conduct要佢地幫啲唔應該幫既人啦掛 。冇professional ethic話一定要幫班仆街蝗蟲啦掛。
係呀而家政府坐到仆街 ,無權批單程證丫嘛。知啦 ..不過你有無諗過如果唔係班撚屌社畜果班論調單程證點會咁易上到樓呀。冇佢地會唔班蝗蟲會唔會咁易攞到政府錢,我地資源呀。
你老母個閪就冇批判思考。喺咩佢地真中國人到極點咩?一班人去啲新移民屋企做家訪幫佢地攞新公屋又咩又點咁。你有冇聽過佢哋黎到香港一年就可以上到公屋呢 ?一落到黎香港就即刻做通波仔手術一個仙都唔駛俾你有知唔知?
我屌哂班社畜佢地老母臭閪。
SOR 解釋多少少
我係想話唔好覺得社工=黃=好人
無必幫依行帶光環 神化社工依個行
社工都係人 都咩人都有
社福只係一個黃的比例比較多的一行 但藍的都不少
好似鄧炳強咁都係中大社工grad咁
sorry for 1999
你有冇幫過啲蝗蟲?
支持前線社工! 各位辛苦了!!
其實想表達的同你講的一樣
社福只係一個黃的比例比較多的一行 但藍的都不少
唔好光環同神化社工=黃=好人依樣野
sorry for 1999

然後 記得唔好捐錢比機構 因為d錢都唔會落到前線
只會肥上瘦下 而且仲會拎d錢黎買樓投資

肥上瘦下!旗都唔那會買一蚊都唔比
呢d 好似要社署批!封19信咪社署出ga lol社會福利署唔係維護港人福利!仲叫d機構唔好幫拖!返大灣區啦!
C
借位轉發
香港培道中學奶共校長阻學生罷課
https://lih.kg/1516632
社工行上街係為市民福祉
不論黃藍其實都有人搵社工幫手
如果無左班社工
班藍絲或者先會覺醒政府有問題
一陣政府/ 私人機構唔批funding比個間NGO而批比紅底機構個陣就仆街,到時就所有NGO都淨係得紅底玩,其他唔好話黃底,就算中立都收得皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞