[有圖]社福界密函外洩

330 回覆
1176 Like 3 Dislike
係個政策錯
要推
或者咁講~由9社署搞d機構同社工,落場既社工小左係害多於利!有次女手足比popo搜好在有班社工圍住,唔係就益左隻公!仲有圍捕都係佢地帶水同食物比我地~
不過點搞至幫到手?
隻隻字都識,果然睇左都唔明
社工從來都係企雞蛋個邊 核心價值係社會公義喎
利申:讀過下社工
我知丫,你知,個個都知。個政策係錯撚到一個點。不過冇人執行點會成功?
點解啲社畜知道有問題但係只係識得順從?佢地有得擋架,有得選擇唔幫班蝗蟲架。
成班左膠大愛撚黎。我見一個屌一個!
政府冇能,on9係同埋唔幫香港人係人都知。因為佢地冇用腦作嘢,啲宮只係當自己係一台機器。人地入咩佢就出咩。
不過你要知道有input先有output,啲outputs點on9都好都要有撚屌入啲inputs。我唔係話processing 嗰啲人唔仆街。但係你要知道入信嗰班就係班撚社畜!
今次社工企係我地雞蛋呢邊 咁就係同路人
要撐
公道d睇~社工係一類職業,一粒老鼠屎害左煲粥!重點係粒屎係7婆特登放既!明曬!
所以應該係撐前線社工,佢地自發落場就係手足~
你啱!屌爆班社署社工同d圍爐機構!
其實由管治者既角度去睇,社工係幫手處理一啲社會既問題,以維持社會穩定

例如六六年騷亂(天星小輪加價)後港英政府投入大量資源做青少年服務,當時亦都開設左好多社工位去處理青少年既問題。當時開始有學校社工跟進在學青少年、外展社工跟進離開學校既青少年

而開咁多服務同請咁多社工既原因都係因為想有社工跟進果啲青少年,比多啲服務去參加等佢地唔好成日太得閒。其實當時都係用社會控制既視角去處理青少年,希望將青少年納入社福系統然後消滅部分有偏差行為既青少年

當然啦依家既青少年服務已經脫離左社會控制既視角但政府又將青少年係今次運動出現既情緒issue推比社工,做死班社工之餘但又只係治標唔治本

利申:學生,有錯請指正
push
哩個真

//冇code of conduct要佢地幫啲唔應該幫既人啦掛 。冇professional ethic話一定要幫班仆街蝗蟲啦掛。//

我諗你真係要了解多d 先
Code of conduct, professional ethic係每個註冊職業都有嘅嘢,而無任何一個要註冊嘅職業會鼓勵因為client嘅背景而提供/唔提供所需服務,例如唔會容許 老師因為小朋友係警犬個仔而唔提供教育俾佢/醫生因為小朋友係警犬個仔而唔提供醫療俾佢/社工因為小朋友係警犬個仔而唔提供輔導俾佢。換言之,無論醫護老師社工等等都好,其實都被要求唔受個人立場影響而按對方需要去提供服務。唔需要諗到社工有咩特別好/衰,其實都係身份一個,而家個post係講緊政府嘗試控制社工,無論遊行定工作方面,從而打壓社會運動。

另外,關於所謂新移民申請公屋/社會福利,一般絕大部分由社署/房署去處理,絕大部分唔喺哩兩個政府部門嘅社工都係無參與,你要屌,可以,但對準D先,而且嗰批社工其實係執行緊d 法規嘅嘢,所以最終要反嘅,唔係反哩批人,而係要推倒個政策。一雞死一雞鳴,我好相信純粹反哩批社工的話,絕對唔會做到你想睇到嘅效果。

講咗一大輪,唔知你明唔明我講咩?分化同互屌係好容易,亦正正係我地哩4個月堅持同互相提醒不分化,先可以行到哩步。

最後,想講作為香港人,無論咩身份都好,
香港人,加油;
香港人,反抗;
五大訴求,缺一不可!
同意,
一日仲有整筆過撥款,
一日都仲會俾政府揸住春袋,
無論機構定社工都係
白色恐怖
社工都有professional ethic
不過香港有骨氣既社工只限於70、80年代搞社區層面一批
今時今日話搞「服務」既社工,真係得啖笑
一筆過撥款同政府價低者得外判,同出一徹,戇鳩到無倫,更戇鳩既竟然大部分人都逆來順受,亦都證明為左搵食,大部分香港人可以幾無恥
屌你老母蝦陳絲打
由於社工人工比較可觀,的確有部分係喺收成期已收左皮🙈
但整體黎講好多都係有良知,就算無力出前線,都會努力文宣的!各有各做吧

香港加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞