notebook黎講,dell vs hp 邊個高質d

87 回覆
30 Like 2 Dislike
咁hp 呢? 有無用過hp 既講下? 係唔係真係唔com 用?
大學機, $10799
清好波 in lenovo we trust

五眼聯盟限用
澳洲金融時報2013年7月報導,澳大利亞、美國、英國、加拿大、紐西蘭等五眼聯盟情報機構禁用聯想電腦,因有大量實驗室測試顯示,聯想電腦硬盤設有「後門」、晶片有硬體漏洞。英、澳兩國情報機構指出,聯想電路的惡意修改超越一般典型漏洞,可被他人在無用戶個人信息授權情況下遠端操作。聯想則發表聲明,指對禁令一事不知情。此外基於安全擔憂,美國國務院2006年決定不在機密網絡使用1.6萬台聯想電腦[26]

預載廣告軟體
美聯社2015年2月報導指出「安全大漏洞」,聯想產品的預載軟體為以色列開發的快魚軟體(Superfish)不僅持續彈出廣告、還有助駭客竊取用戶隱私資訊;該軟體還可自行簽發安全憑證,讓使用者「把有問題的網站誤認為安全」。聯想集團2月底宣告禁用該軟體,但在此前一度否認、強調快魚軟體「不會保存/跟蹤用戶行為,也不記錄用戶信息。」基於安全考量,資安專家建議購買產品者「重新安裝Windows系統」。[27]
係咪10nm u?
我會 prefer Dell 嘅 Latitude series.

商用 model, spec. 唔會係最 update. 但係最襟用。我以前公司平均都可以用到 5-6 年,仲要係啲 user 用得勁 rude.

而普通家用 model 如 insprion 因為成本問題,個 spec. 係靚仔啲,但係平均壽命短啲(2-3年最多). 自己屋企買過兩部,都係唔過兩年就壞左。

HP 我覺得質素真係唔係太掂。所以公司都好少買。

以前嘅 ThinkPad (IBM) 係好正,好襟用。但係一轉左手我已經無買過。對佢唔信任。

Toshiba/Sony 要好愛錫咁用,料唔係好靚。

Acer/Asus 等台系試過買一部,以後唔敢再諗。唔適合business.

我只以商用經驗為例。而自用嘅都係用緊 latitude 6320, 用左快 8 年,都仲好精神。除左舊電死左要長叉之外,部機無乜大問題。
insprion 用兩三年就壞? 係入面d 野壞左開唔到機個種?
通常都係死底板,兩次都係過左一年warranty 就收皮。
以前我哋公司有dell corporate account, 同d 熟嘅sale 同埋做外判維修嘅傾過,佢哋係講過家用機嘅料係差啲,因為家用機唔可以太貴,變左將貨就價,自然唔係太襟用。而商用機公司會俾得起錢,只係要求穩定,唔好成日壞,自然啲料用好.
Dell xps13 9360 8th gen
個touch screen好用

點解BIOS要load咁耐? 以前部sony 10秒內load到windows desktop
thx
Macbook
唔使理2樓條友,winbook嚟講 xps13/15 唔錯。要touch就買surface pro
inspirion好伏。平得千幾二千但好容易壞。又要平嗰一兩千又要正常嘅話。咁買联想x390/t490 或者asus zenbook ux333fn好過
小弟等緊surface book 3
任何牌子 vs hp 都會贏, hp = 辣殺
有無人用過surface laptop
同xps比邊個好啲?
當年買XPS13係因為覺XPS15 keyboard size唔啱比例
咁你推邊隻牌子
強貼留名
睇完心郁想買xps
邊度買
睇幾間大學優惠都搵唔到
得8th或者i5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞