notebook黎講,dell vs hp 邊個高質d

87 回覆
30 Like 2 Dislike
dell 係唔係好好多?
兩邊都咁廢,當打和啦,super
搭單問, 咁WINDOW NOTEBOOK 買邊部好呀
公司用緊 Lenovo ThinkPad X390 寫渣華曲,感覺都ok,上面係9up唔駛理
Thinkpad 係ibm 留落黎, 一定好com 用
但真係唔想買大陸牌子...
連登有冇dell 打手?

剛剛換左dell xps13 10th cpu, 唔錯
補多句, 第一代xps13 9343 用左4年半, 換新機.

今代仲有冇coil whine 電流聲 滋滋聲 風扇聲明明xps樣樣都好 但之前咁多代聽講都有coil whine
xps 真係高階機。。。 少少out budget
insprion 呢? 買唔買得過?
其實舊𠴱部xps13 我又冇發覺有電流聲喎, 係有時部full loading 時, cooling fan 會好嘈吓, 新機有待觀察.
我未用過Inspiron , 不過睇過下d config 都唔錯(我指宜家dell Inspiron 大學機), 當然金錢許何, 我覺得dell xps 係ultrabook 最好選擇.
xps 真係好用
貴少少都抵
除左4k mon 之外, xps 好既地方係耐用?

一定係keyboard 位用唧物料, 碳纖維物料, 好污糟一少少水一抹就乾淨番.

左邊用左4.5 年keyboard 位, 一抹基本上同右邊新機一樣
Dell個散熱好差,好易燒底板

同埋xps 一出售賣點就係薄邊(4.5 年前), 宜家最新xps 比第一代xps 仲幼左少少
新蛋買?
幾錢?
屌,仲以為有咩好推介,點知原來係支那牌打手
儲多少少錢一次過買高階機 手提電腦買一萬以下果d真係電子垃圾來

用緊8代xps15 人生第一部咁貴既手提電腦

真係同以前用開果d差好遠
不過我買notebook 係因為我屋企唔會有位放desktop, 基本上唔會帶出街

如果要過萬既話買部gaming notebook 會唔會仲勁? 我見xps 張display 係on board display 黎, 不過support 到4k 應該係勁野黎?
我部xps15係1050ti 平時普通剪片整圖感覺良好
但我就冇打機既

Xps13好似係on board 同埋粒u係弱化版 你如果唔拎出街 不如15

Gaming laptop都得 個spec通常仲高 同埋散熱點都好d
thx, 其實我都好少打機, 不過我基本上唔會拎出機
insprion 同g3/5 系列好似都適合自己用
散熱既話感覺g系好似仲好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞