[屌極都唔化] Octopus on Apple Pay 八仔老母不保區 (7)

1001 回覆
15 Like 12 Dislike
以前喺深圳用過Apple pay搭地鐵。係明顯feel到慢啲,但其實都係半秒嘅事
依家換左機快左好多
似曼谷、台北嗰啲速度,始終唔係八仔呀西瓜卡嗰種0.1秒過
如果好似大陸地鐵加Xray,好似星期一尖沙咀或者平日將軍澳站咁,又邊洗八達通?因為實制上得3個閘,0.1秒並不是一個big deal

反而廢左八達通換咗有補貼嘅乘車碼就係三win
仲有之前你哋話一部機一萬蚊過數

問題係玩得依喲,一二百部值50元嘅iPhone 4s或5加個Bluetooth share少不免

依幾個version 5 update好似block緊依舊野,有人已經投訴update左之後部Bluetooth reader廢左
學生八達通唔支援?
買一隻apple watch 3,加完12張卡,12萬分,再二手放,咁點防?

明顯依個就係同Samsung Pay最大分別
而且玩爆左,拎去Apple話八達通壞咗,肯定換隻新機俾你,咁又玩多次12萬分了

好過去西九買幾百張卡
都話撚咗個人八達通囉 睇上面啦 on9仔
15. 支援邊種八達通卡?
• 不記名租用版成人/長者八達通
• 個人租用版成人/長者八達通
必須印有9位數字嘅八達通號碼(8個數字加1個括號內數字,例如12345678(9))
你不如話申請十幾廿張信用卡碌爆晒佢, 再申請破產, 幾年後又一條好漢
坐咗幾耐
好似限左每個account
每年退卡10K
因為一部機or watch可以有十二張卡

玩得西九八達通都係用舊iphone加一個藍牙,再加鬼機去增值

你諗下依家班人都唔介意負數去用bot買AirPods Pro同iPhone 11

依個十二萬即係變成用一部機代替幾百張實體卡

你話班人點會唔做

所以近來5.5.1 5.5.2就係想block藍牙reader

九十日內退收$11,oepay記埋藍牙address就係防依班小西里數黨
就算8達通收皮都唔會用大陸Alipay
呢個係個人原則問題同錢銀無關
唔知點解大陸app硬係覺得臭
2022/23有paywave,到時直接用信用卡啦

英國已經係咁好耐

係遊客先會買飛
八達通個問題在於佢係offline,即係backend,所以一開波要keep你按金有損失要自己包底硬食

西瓜卡係online

Offline design引至其實零售唔咁用

去到大環境support online,八達通依舊繼續offline

咁已經註定要淘汰
多得里數黨唔少
尤其開哂fb page教人嗰班KOL
就係你呢種人,貪小便宜仲要威威咁款
你9up完未
西瓜卡個設計同八達通一樣係行offline架
兩個都轉左好多

我係講商戶部機

西瓜應該差唔多冇哂

香港仲有好多小巴係offline
每日一屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞