居屋2019收信揀樓集中討論

1001 回覆
8 Like 63 Dislike
有冇佢名先?
咁層樓落你家姐名
冇可能要你供曬25年 預三四年後你結婚搬出去 你仲一齊住係咪係應該幫手供?
著數要拎晒,人生贏家
有冇人收到信下星期去揀樓
公道啲講
冇能力當初就唔好抽
棟樓係屬於邊個就邊個供
供唔到就問家姐借

你唔洗儲首期就有樓已經好好
如果你家姐要計到盡
佢要你借家人錢首期
或者你家人應該比同樣筆首期錢佢先公平

第日如果你賣咗層樓
你賺嘅錢都唔會分比佢啦
調番轉
層樓寫佢名
我話就話我兩年後搬 但到時唔搬佢又吹我唔漲
但反正唔係我名 由供樓到裝修就一個仙都唔會出架啦
又有新屋住 好似幾so
夠喇夠喇,
好明顯係後生仔初出矛盧,
諗野比較狹窄姐,
放過佢啦,
唔好再jer佢喇
佢真係拎碌鳩當八達通嘟
完全認同, 講到尾都係自己供唔起, 走去瀨家姐做乜鳩, 唔去檢討點解自己搵得少?
我係你家姐有d咁既細佬唔好話兩年
一蚊都唔會幫你供
如果層樓係留比你既
你自己又供唔起要搵人幫
你家姐幫你但咩都無得分
調番轉角色你會點諗?
佢如果癡樓住
交家用係合理話曬食屋企住屋企
但你而家講到要你家姐幫手供但佢咩都無
咁你索性層樓比你家姐你交家用番屋企算
想問下係咪即使係當日最後時段簡都會係即日搞哂手續?
我明你諗乜
你覺得你家姐冇付出但又有著數得到

你住咗你而家間屋間幾年有冇份供?
有比家用架嘛?

你家姐付出咗佢個名黎抽公屋
你爸媽付出咗首期(而家姐冇獲得依筆錢)
除非間屋係你單人抽,加上自己比首期
咁佢住你間屋又唔比錢你就講唔通

我唔知你情況,係咪買咗屋你家姐就冇地方住
咁佢照比家用照住都好正常

佢都算係咁啦,肯比番兩年
又冇斤斤計較叫爸媽同樣比筆首期佢
(如果同時間你爸媽比同一筆錢佢投資,佢用賺到嘅錢幫你供都仲得)
又冇同你爭要棟樓個名

如果你唔夠錢,咪同佢商量吓
叫佢借錢你供,收小啲息或唔收息
都算係一種付出,有借有據,棟樓又冇瓜葛
借幾耐,佢又住幾耐,啲錢又點還法等等
其實依啲應該買之前要傾好
學你話齋
你家姐咪係就算層樓唔係佢自己名 都肯出錢當交租
點解你自己假設層樓係你家姐名 你就一蚊都唔出仲想有得住?
點解你連居屋都供唔起 因為你思想傻閪 有好工都唔輪到你
話雖如此,但長沙灣真係揀唔落手。得返d垃圾房/超低層揀...
估唔到仲jer緊
後生係咁,淨係睇到人哋得到啲乜同自己付出啲乜,自己得到就當理所當然
啲人話將軍澳臭但我實地去過幾次又唔覺,仲覺得環境幾好添長沙灣我覺得空氣好差又嘈
你咪試下咁同你家姐講,我相信你未來姊夫會即刻沖出嚟供,你真係一蚊都唔會需要出,因為你兩年後會畀佢踢你走

你都仲未睇清邊個係最著數,由始至終都係你。

仲係度牙斬斬講裝修,你首期都係屋企人出唔通你有三幾十萬搞裝修,慳返啖氣啦
睇你個名都係做政府,遲啲港島三支香搬咪有機會係將軍澳返工囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞