勞力士無止境(Rolex/Tudor)討論區20

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
總之拋光同磨係兩個概念,拋光人地係好輕微咁係表面整走d痕,呢d都要睇手勢,手勢唔好整廢咗都有可能,磨就真係算數 所以一般識玩嘅連拋光都極少,唔好講話去磨
細佬買二手,第一次買
想學野
講到明可上行應該係真架啦?

有冇巴打試過搭呢條織帶落隻bb到?
想睇下咩效果 諗緊買邊隻
帝陀其實都幾型
大家覺得條錶帶個微調位如果突好多出黎
係咪好肉酸
點解?
想入隻tudor bb見到rare rare平好多,信唔信過
呢樣要自己睇,建議上u tube睇多d想買嘅款嘅片,尤其d細節位,例如d表殼嘅角度,呢個舊款易睇d,舊款d骨位鋒利好多,一磨圓係好易分到,sub仔,dj呢d易認,但ym呢d本身殼係圓潤唔易分,新款另計,同埋d真假表嘅對比片,假表都有紅色齒輪,但隻紅色係唔同,靠顏色暗d鮮d嚟分,2手多數拋光,除非係new old stock, 全原裝面圈針對期,帶原裝砂,4腳企理,內影,帶卡,機肉新淨,稱之為一隻好嘅2手勞,逐part都有講究,切忌心急,睇多再入手冇壞
可以上行只代表d零件係真,但對唔對期就未必,有時d客上到去14樓,佢見隻錶圈殘,會問換唔換圈之類,如果換咗成隻錶就變咗唔對期,可能面有些少舊而個圈係好新,識玩嘅唔會肯換,但如果無太講究,夠膽肯上行,隻野係冇問題,流4佢地係直接唔會幫你整
單紅分兩隻面,開頭嗰隻係6點鐘位swiss made 中間冇個皇冠,後尾嗰隻有,但冇論點,出產咗冇幾耐已經停咗(冇記錯的話係1年左近),論稀有白橙拍馬追唔上,加埋佢係對應返幾十年前出嘅第一隻面盤上嘅紅字,有情意結嘅人自然明,唔信大可以出隻白橙,後悔時有機會的話搵返呢個post出嚟睇,就知我冇講錯 當然各花入各眼,簡自己鐘意嘅就係最好
諗住入bronze
係咪跟皮帶再配織帶抵啲
冇後悔,因為兩隻都會入手
大白橙同大黑橙前幾年好興
上上一代有味道好多
真係學到好多野我都準備買人生第一雙撈
上網好多片睇 但都冇你講呢
目標係黑十 同黑藍圈
有時見到fb都有人放
有隻上年888既黑藍圈108xxx左右都心郁

另外係先達二樓有間賣錶 有冇巴打去睇過信唔信得過
戴隻錶都要貼膜,同含撚戴套有乜分別
黑十出街撞到7彩,有條件梗係上藍黑我之前講嗰d舊裝啱用,新裝未至於講究到嗰個地步,不過又唔好太求其,有卡上行可以追返隻錶以往做過咩服務嘅記錄(如果正如賣錶嘅講隻錶的情況,想驗證係咪同佢講嘅係一致的話,我諗佢應該唔介意問14樓攞個記錄證實下) 雖則我都知道呢d客係好痴線嘅麻煩友嚟,但純粹係企係對錶未必有足夠認識嘅客人立場考慮

兼,我個人對黑藍嘅心中價俾盡都係9字開頭(唔係挨住10嘅價),不過銀彈夠覺得值就去馬喇,費事好似以前d 人導人唔好買樓,之後d樓升到嘭嘭聲咁
12月會回落返
戴吾戴自行決定,好似手提電話有人會裸機有人會用手機殼。
搞到成隻膠錶咁為乜...
19年款116505 啡面大家點睇

上面有師兄見到有275000?
認真 好撚柒

我好想嘔啊
隔住個MON都咁 真錶我唔認想像
帶得預左花啦
整呢d真係多舊魚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞