美股Strong hold 交流

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
大麻 同 網上旅行社
5-10年發展 睇唔睇好
唔識
唔識
大麻炒完好似
但本人有50股大麻
PDD止賺位推高至39.5 跌穿減一半
NVDA止賺位推高至200 跌穿減一半
輕量減倉防大調整
amd出完業績 跑贏大市都跌
琴日黎講算跌得少
觀望
Blue 全清 只留pizer tsm
點解earnings咁好 都仲會係咁跌?? 今朝都有升過2% 又倒跌翻。。。
因為任鳩華爾街演繹
個人覺得737 MAX單野無咁快搞掂
MAX根本係成個設計就有問題,只係諗住用個有bug的軟件取巧過關

同時間737係波音最好賣的機種,
正如iPhone 之於APPL

試想想如果APPL今年唔可以賣iPhone 11
賣左的要每部賠錢
而iPhone 12 遙遙無期會係點
想體驗吓peter lynch喺日常生活揀股
感覺上未普及仲有好大增長
吼緊acb expedia ctrip
純交流, 唔係咩大師, 講下自己見解.

(Q1) 你認為今年2019年底 至出年2020年其間 美國經濟會否出現大衰退? 會唔會有世紀超級大股災出現? 股災發生的機會率你認為有幾多? 我哋應該要點樣防備?
答: 見步行步, 股市除左選股外, 仲考反應. 今年幾次大波動, 我都選中股會跌得多的股全身而退就係例子. 但呢方面真係講唔到點做, trade 多d 睇多d 圖就知.

(Q2) 小弟玩美股的經驗不多 經常在股海中浮浮沉沉 今年美國股市波動非常之大 有時會完全失去了方向感 突然變得很迷惘 個人好辛苦 心理質素又差 你認為有咩好嘅解決方法案?
答: 同上, trade 多d 睇多d 圖. 一日大跌3-5% 要識沽下貨.

(Q3) 有冇咩書籍和網站你會強烈推介? 會對投資美國股市有絕大的幫助嗎?
答: 好多,
Economic moat: Porter's five force model, 同Philip fisher 的Common stock uncommon profits 15個points.
ROIC, OP/Enterprise value: The little book that still beats the market.
低volatility: 一般finance 理論, 如Sharpe ratio or 睇圖係咪長時間大漲小回.
財務有冇水份: 學下accounting 同睇Financial Shenanigans, 同睇下邊個係auditor 最好big 4. 係19 auditors 唔好買.
上述書只教選股, 反應果part 要train 下自己.

(Q4) 如果現在10月份想買美股 目前有冇邊幾隻真正優質好股推介?
答: MSFT, BABA (利申: 自己有持有)

(Q5) 你對TSLA有咩睇法? 間公司有沒有將來? 股價前景走勢會係點樣?
答: 投機性行為, 大volatility, volatility 大之下好難坐穩, 會做錯好多決定.

(Q6) 你本人點睇出年美國總統大選? 大選結果會否影響美國股市走勢?
答: 如果冇economic slowdown 同 recession, 應該係Trump. 其他除外. Trump 對股市好, 唔好Bernie Sanders 就得.

(Q7) 你本人點睇中美貿易戰爭? 最終會怎樣收場? 兩敗俱傷? 定還是中美兩國只是在做一場大龍鳳? 定兩國合作一起瞞騙全世界?
答: 唔知, 買股唔多睇太大宏觀野, 只信There is always a bull market somewhere 而揾個bull market.

(Q8) 世上根本唔會有任何人非常準確預測任何股票的走勢 就算真的有內幕人士好清楚知道邊隻股票會賺到錢 都絕不會告訴其他人
答: 不要炒消息, 集中第三題答的point 去揾股, 加反應, 買5,6隻股, 人生應該會好好.
ching 高質reply
我只係on9圖表大師
唔好咁,我都有圖表成份的。交流交流
BYND 可以買入?
學到野
未知
觀望
唔好接蟹貨
點睇ASML同QTS?
asml 要慎防見頂
QTS唔識睇,呢2日好波動
PDD支持強39.50 止 GTC
NVDA轉弱,可能減
LMT有支持
310入nflx,好驚一直上唔反去。本身尋日想放哂佢,點知今日又升反290,好難捉摸。
大師有咩意見。
今晚個勢似跌
隻nvda無咩野刺激佢上

我會走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞