[警世] 奧巴馬收左諾貝爾和平獎 結果係乜

215 回覆
1912 Like 33 Dislike
奧巴馬當年剛上任都未做過乜野,就收左個諾貝爾和平獎,但結果係乜:
1. 奧巴馬從伊拉克撤軍,促成 ISIS 興起
2. 敘利亞死都唔出兵,話就話簽左「停火協議」(sth like that),但一樣咁亂
3. 「重返亞洲」政策軟弱無力,結果造成「中國崛起」,中國就係少數有同 ISIS 、北韓有軍火石油貿易既國家,今日國際問題唔少係中國有份造成。

我記得係咁多,肯定唔止咁少,四個字講晒就係:軟弱無力!

你再睇下昂山素姬,佢只要做左一d唔符合「和平」既事,佢受到既譴責係更加嚴重。

真心唔覺得諾貝爾和平獎有乜咁值得去爭,多謝瑞典人抬舉,但我要講句:
敬謝不敏

我唔係話香港人會變昂山素姬,但個獎除左令你做事劃地自限之外,真係冇乜用。

沉迷和平,同沉迷暴力一樣,都係葬送自己未來

和平既基礎係「橄欖枝」同「狠牙棒」並存
講得好
成年之後嘅事,唔洗咁快講定掛
樓主有見地 , 深明大道 好波
唔係幾耐既問題,我係想話根本毋須在意呢個獎

唔好諗住做d野去爭獎

得到呢個獎既人唔少都冇好事發生
廢西奧巴馬 根本無能
講得好岩
最好比出左去無包袱的承擔這個有責任的環
連登仔個個話比香港人 最好個個都有名份
根本唔知個負擔有幾重
右膠?唔通你係左膠
打死拉登果陣晨早變左廢老啦,做show多過實際
佢攞和平獎果陣仲係要岩岩做
好多年後有諾貝爾和平獎評審都話後悔頒畀佢,話唔知佢做左乜野值得攞呀
佢攞和平獎果陣仲係要岩岩做總統,都冇乜撚野做過
喺戴上呢個光環之前,你仲有乜野想講?

曾經有一段和勇共濟既時間我冇去珍惜,到冇咗嘅時候先至後悔莫及,塵世間最痛苦莫過於此。如果個天可以畀機會我返轉頭嘅話,我會同所有香港人講,我愛你。如果係都要喺呢份愛加上一個期限,我希望係一萬年。

true
某d科學家成日玩果d「核武末日鐘」,隔一排又話撥快幾秒,但事實係核恐怖平衡,係造就左一個十分之長期既和平時代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞