[教學]如何使用加密方式驗明正身

90 回覆
49 Like 1 Dislike
你估政府班IO無ac咩 個個都mon緊po啦
其實樓主個個只係一個簡單one way hash 冇解密動作 只係將 message 同 key hash 埋一齊 當有人懷疑係嘅身份時 可以公怖條 key 人地只需要再 hash 一次你依家同之前嘅 message 就確認到一直都係你

樓主都講過任何方式加密都可以 只要你同你信嘅人知同記得就得
SHA256:F87F911699F44504E761236F2C009DF24C239AAA22D9BCF4C320DA2111127759
有野想捐可以FB搵我地香港自由之書阿

係呀,我知我地講近廢話,但前線的確需要支援
https://lihkg.com/thread/1655137/page/1

[澄清]國難五金課金問題—照舊課!
https://lihkg.com/thread/1521564/page/1

【眾籌】 已集合超過1000名巴絲感想 香港編年史
https://lihkg.com/thread/1379634/page/1

FB: 國難五金, 香港自由之書
但比狗偷左ac, 佢亂9咁作左個私匙gen 左個hash 出黎,我地又點confirm 呢?
Hash關加密咩事
Sor, 誤會左你既意思,自膠左。
我主要想提番樓主既係佢啲terms既問題,真心亂用呢啲terms真係死得人,試想像如果有人真係比ElGamal/RSA既private key人點算
必須信任人出嚟澄清
因為佢知道事主嘅私匙
所以佢可以一check就知嗰個係鳩hash
如果佢無法以其他聯絡方式證實事主安全
咁佢就可以公佈事主個私匙
大家一對就知邊個係真, 邊個係假
唔識嘅人都唔會識拎個private key出嚟啦
咁個friend 直接講個ac 比狗拉左就得啦
但係真心唔好亂用啲terms thx因為我真係見過啲例子係有人以為private key係share得比人

當然,其實真係你開心就好;真係睇你覺得人係唔係真係信得過同埋你信唔信得過個個人會securely咁store你個key.

最大問題係,你而家比得key人姐係話要depends on 中間既通訊channel, 姐係多個point of failure.

講真,行內有句金句係never invent your own encryption,其實你要solve既問題幾十年前已經有左答案,叫digital signature
你覺得叫人 upload ~/.ssh/id_rsa 係好難既一件事?
咪撚on9啦,比mon po狗知都唔驚,個private key喺你個腦度,無人會知。
巴打
我再重申一次
我唔係IT人, 我只係分享一個我覺得可行嘅方法出嚟,
如果你有更好嘅solution
麻煩幫幫手寫個教程出嚟教人用
推左咁耐 post 就算 work 冇人用都係晒氣
88A019620D96D99FF052217C6626844FD70FEE286427D2551FA59D53A9AB08AB
咁你真係咁諗我真係無野講啦。理論上就根本private key就唔suppose比人嘅。好心勸樓主一句如果你肯比private key識既人咁你自己真係要小心Social Engineering
巴打, 我見你好專咁
不如你提出個更好嘅方法幫下大家

唔好係咁屌我啦
其實係,所以其實點解PGP同GPG出左幾十年都咁少人用
真心無心想屌你,我都知你好心,只係驚你好心做壞事姐。我知你可能覺得我好harsh但係cryptography 呢啲嘢真係有時唔識不如唔好用。

其實我同上面有其他巴打都有提到用PGP或者GPG
唔多app integration 係問題
個trust system 係web of trust 都係問題
至少要搞個蒙面key signing party
咁其實可以細細個group互sign然後如果真係有事既個group既人可以出黎認仔
點證明你係個friend
咁阿豬阿狗都可以出嚟鳩up一餐啦
一陣lunchtime再研究下你講嗰兩個

其實我想講拎條RSA private key出嚟
唔係IT人根本唔會搞到呢樣野
就搞嘅都知係乜
所以我先話"係"
執行上唔難, 但係正常人唔會冇啦啦咁做
對一d唔識嘅人 id_rsa 同 id_rsa.pub 都只係text file一個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞