[教學]如何使用加密方式驗明正身

90 回覆
49 Like 1 Dislike

但係佢點會冇啦啦拎出嚟呢
我又冇教過點拎
什至一段code都冇教過
如果真係拎咗個private key出嚟而入我數
好無辜姐
仲衰過因為我介紹個網然後電腦中毒
事情*
太複雜,睇唔明....
呢個方法唔work, private key 只能夠自己知
俾左第三者, 咁你點知果個係咪假人
咁梗係比個你信得過嘅人
如果你話所有人都信唔過
咁就冇討論價值啦
唔係...
成個system 要trustless, 用得加密即係assume 任何人都信唔過, 只係信個加密系統.
詳細點做, 應該直情用Bitcoin system, 用”sign messages” 功能.

每人有public + private key
你用private key 黎sign 一個message, 人地就可以用呢個message 對應到係pair 到你public key

呢個係真係trustless 又可以唔需要俾自己private key 人地睇既功能. 仲可以無限次用.
而且唔需要真係買bitcoin, 只係download 軟件, generate public 同private key 就可以.
都係嗰句
可唔可以提供具體做法?
好, 俾d 時間我
Thx
唔好介意
我唔係challenge 你
因為我唔係專呢方面
我只能夠喺我認知範圍提供一個最好嘅方法
如果有更好嘅,我絕對支持
不過要留意,好多用潛在用家都只係識簡單電腦或者電話操作,所以做法要簡單,step by step
個 Post 唔知沉底未,未沉曬的話借個位賣廣告:

https://lihkg.com/thread/1594266/page/1

差唔多成個月前我「研究」的一個提案,到而家為止都唔知點落手/頹得制落唔到手。

Thanks a lot, depression!
4315201C26DCCAE82CFFE59250BC356B7EA222388D80BFF05AAFC19865CCCCEC

F9D3C173394DB56DBF631766F723CA0FC6E00B2FB640BBD3A3A5BD98D3092E7C
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞