[教學]如何使用加密方式驗明正身

90 回覆
49 Like 1 Dislike
重post
我知阻唔到大家去查案,但係麻煩大家有機會身陷險境之前,開始用呢個驗證方法呢?

之前有巴打介紹過用SHA256 HASH方式做驗正
我以SHA256為基礎再作改進
呢個方式適用於所有平台, 包括連登, instagram, telegram...

首先以人類語言嚟解釋下咩係SHA256 HASH
簡單嚟講, 你去呢個網
https://passwordsgenerator.net/sha256-hash-generator/
打任何內容入去, 佢會gen一段碼比你
而可以重覆再gen返同樣嘅碼, 就只有知道內容嘅人先可以做到

例子
輸入HelloWorld
輸出[size=2]872E4E50CE9990D8B041330C47C9DDD11BEC6B503AE9386A99DA8584E9BB12C4[/size=3]

而大家去呢個網輸入HelloWorld
都會得到同樣結果
但係唔知道內容係HelloWorld嗰啲人, 就唔可以做返呢段碼出嚟啦
留意, 內容要完全一致, 包括大細階, 全形半形, 空格, 分行, 都要完全一致

運作方式
首先要設定一個私匙(最好同自己唔好有關, 唔好咁易比人估到. 必要時呢個私匙要公開), 然後話比信得過嘅人知(呢啲人最好係喺海外, 或者同你同時出事嘅機會好微嘅)

然後出post時以第一個hashtag為公匙
再喺post 結尾加上gen出嚟嘅hash作為驗証

我設定私匙為HelloWorld (呢個只係例子, 大家唔好公開自己嘅私匙
下面再開post作為加密例子
今天天氣很好

請大家繼續睇下一個post

#eye4hk
A770CC7CC809F65687AC6407A8AC64F1E5FF7B2A554244EE14231EEDB1B856A1
假設各位都係我信得過嘅人, 知道我嘅私匙
大家好似下面幅圖咁入返同樣內容

應該可以出返同樣嘅碼
咁就完成驗証過程
只要驗証通過
大家唔需要講出嚟, 以免暴露信任人身份

咁信任人咩情況要出聲呢?
1. hash碼不正確, 而無法聯絡事主(即係有機會比人拉咗, 而狗冒認事主身份出post)
2. 大量會員質疑

當信任人出聲時, 好簡單, 只需要公布私匙就已經可以fact check

例子
樓主私匙係HelloWorld

當然
私匙被公開之後, 就唔再「私」, 所以之後必須換另一個私匙, 最好公開咗嘅信任人都唔再用

用呢個方法就可以避免狗用你嘅A/C嚟出post. 如果我有啲咩講得唔清楚, 大家可以再問.
與其咁不如玩認真d用 PGP 簽名??
另外關於 PGP ,非常唔建議用 Online ge Tool,要認真的話自己Down d tool 來 Gen 。 不過想做實驗的話不妨可以用一用呢個:https://sela.io/pgp/
咁樣個key正係用得一次:-?
都可以
主要係想提倡啲人用驗證方式
避免啲狗偷咗啲重要account
Key係按你個post ge tag嚟定
所以每次都應該唔一樣
勁呀樓主密都唔加
教曉世人
Okay, 真係唔明樓主所講ge 操作。以下係我 ge 理解,有錯請更正:
1. Generate 一個私匙,當係 Password 又好, Random string 都好
2. 將段私匙委託比絕對信得過 ge 人。
3. 每個 Post 最後,加一個 Hashtag (求其咩野都好),之後再加一個: sha256(私匙+hashtag), 所得到 ge 碼。
4. 被委託信得過 ge 人可以同樣地以: sha256(私匙+hashtag), 來驗其身。

如果係的話,有好幾個問題:
1. 被委託者被補或者佢 on9 寫低私匙劈埋一邊比人偷的話,你身份即刻被盜用,而且越多被委託者風險越大。
2. 就算你被補,然後被委託者開 Post 宣佈你條 Key 並「註銷」左佢,連登發 Post 咁易沈底, D 人好可能唔知「註銷」呢回事。
3. 假設連登被入侵,改 Post history,你 d message 比人改 fake news 的話 d 人check 唔到 (Solution: 唔止 hashtag, 連埋成段 Message 一齊 hash,但係好易 copy 漏空格之類,圖片更加唔洗講)
4. 響應 (1) ,越少人知你私匙,越少人可為你驗身,而戈批已經少 ge 人,人地未必濕。

強烈建議樓主研究公匙私匙加密法。我略略講一講概念:
1. 需要一對公匙,私匙
2. 私匙要**絕對保密**,公匙理論上可以公開讓人知道(要視乎實際應用,於此應用上我認為沒有問題)
3. 私匙所「加密」過的,並被對應公匙驗證之後的 Message,能夠證明以下事實:
- Message 是由私匙持有人所寫的
- Message **沒有**被人修改過
- (所以人們不叫私匙加密作「加密」,叫做「簽名」)
4. 公匙所加密過的,只有對應私匙持有者能解密

操作:
1. Alex 要公佈一個消息,且要讓人能驗證消息來自他親手所寫,且未被篡改,Alex 用: pvtA(Msg) 來為消息簽名,別人可以用: pubA(pvtA(Msg)) 來驗證
2. Alex 要向 Bob 傳密訊,且同樣要可被驗證之類之類... Alex 可 send: pubB(pvtA(Msg)) ,先用自己私匙簽名,後用Bob 公匙加密;
3. Bob 解密的話: pvtB(pubB(pvtA(Msg))) => pvtA(Msg); pubA(pvtA(Msg)) => Msg

當然也有「你不知道此公匙是否**真的**屬於你本人」之類的問題,可再參考 Web of Trust & Key signing party 等 Wiki:
- Web of Trust: https://en.wikipedia.org/wiki/Web_of_trust
- Key signing party: https://en.wikipedia.org/wiki/Key_signing_party
被委托人唔應該係一齊發夢嘅人
最好係海外嘅朋友
而好難好註銷帳戶呢個問題
其實喺一啲會發佈重要post嘅人,個效果會明顯啲
例如嗰班上山查案嘅偵探們,佢地出事率高,又多人留意佢地嘅動向。

最後,我唔反對提出更好嘅方法,但係要易用,其實我提出嘅,都係公私匙加密。
有好多都冇連登account
呢個加密方式都適用於其他平台
同時比mon post dog睇到亦冇咩影響
借個位黎用吓

我要真.文宣!!!!
https://lih.kg/1654696
連登要實行依樣野 極難 不如叫連仔每個人岀po前用faceid/touchid verify 過到就有個藍tick
Faceid/touchid 都信唔過既 咁sd封email去backup email 度click url+入連登password verify
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞