[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(191) 望下#1 先

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
佢想換機就唔洗知spec
個佢點放部機好過喇
一張圖解決個問題佢
想問下如果想買部台機 4,5k budget
部機淨係文書唔會打機既
跟住悠二個list 黎買係咪就ok?
定其實買廠機好?
而家買a300仲有送wifi卡同其他野,係買就快啲

1 x AMD Ryzen™ 3 3200G APU with Radeon™ Vega 8 Graphics
價錢:$799

2 x ADATA XPG GAMMIX D10 (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$620

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$830

1 x ASRock DeskMini A300 Barebone
價錢:$1,280

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $3,609
https://www.faroll.com/customize#MjAxMSwyMTM2LDIxMzYsMjMwMCwyNDIy
個櫃dum咗佢啦
碌架床成套連埋
我都想dum
個櫃唔換得, 又想通風, 就自己搵野鋸大啲後面塊板個窿
另外風道係講緊機箱入風出風個流動

你要換過晒啲料既話, 度埋放電腦個窿既W*D*H
講埋個筆直, 部電腦既用途(打機?剪片?定淨文書? etc.)
咁樣大家先幫到你
你個機箱單風扇入單風扇出
乜野熱都係後面走, 梗係焗啦
set左first boot係usb 都load唔到usb 求指教
買個case 送其他野係咪要落鋪頭先知送咩?
同埋就咁買呢幾舊野就ok?
底版個d咩都唔洗?
個CASE係準系統黎
包機箱, 底板, 火牛
你只要買CPU+RAM+SSD/2.5" HDD就用得

a300包哂mb psu case
巴打伏LIST呀
條Ram要SO-DIMM
我都係睇完圖先知按錯
呢個list先岩

1 x AMD Ryzen™ 3 3200G APU with Radeon™ Vega 8 Graphics
價錢:$799

2 x ADATA Premier 8GB (1 x 8GB) DDR4 SO-Dimm 2666 Mhz C19
價錢:$580

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$830

1 x ASRock DeskMini A300 Barebone
價錢:$1,280

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $3,569
https://www.faroll.com/customize#MjAxMSwyMTM5LDIxMzksMjMwMCwyNDIy
話時話
而家有裝甲背板既B365M 係咪ASUS TUF B365M PLUS最好
低階板你要問其他巴打 我冇研究
搵日渣住呢個list 落去買先
唔該晒
點解要裝甲背板?
純粹唔想裝塊仆街鐵片
鎅到太多次

不過ASUS TUF B365M-PLUS堆VRM散熱比上代多左好多
而且啲線位又改得幾好, 所以先問下
Tuf嘅意思咪就係軍規用鐵 自己參透下
不過佢vrm都唔錯
但係b板都係上9400f/9700f 姐 是但啦
TUF塊B365M唔係一體裝甲黎咩?
仲會鎅手?
砌完機, 裝完WIN10 玩GEAR5 開高效算順暢 , 但無哂D表面材質, 畫面好奇怪 有無人知係咩問題?

用緊3200 + R9 270, 巳經更新左去最新驅動

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞