[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(191) 望下#1 先

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我覺得一係574夠平,一係1066慳電無咁熱
自己張fury真係閂埋房門熱兩度
除非你收到張580個價貼近570啦
但見二手區d 1060 價錢 真係買張新rx574 算啦
你咁忍心底板貴過cpu?

想問下如果想用呢部機做Photoshop畫圖唔打機
係咪加張Display Card + 買多條DDR3 4GB Ram就可以?
如果係嘅 Budget~1000有無推薦邊張Display Card?
唔該哂
rx570
上夠16gb ram喇
收到
有錢人
3600用b450夠啦
至少3700x先要x570
giga aorus elite(wifi)/asus tuf gaming plus wifi
佢掉返轉個budget就會好合理
2500用嚟3700x
1700用嚟買版
撥多啲budget 落display啦
我本身睇過啲資料 3400g 既vega11 比2400g 更好超,
所以我諗住vega11 超到1700mhz 或者更高,唔知有冇可能拍得住gtx 1050既效能?
另外我都知display card黎講rx570 好抵玩, 不過我驚佢太熱同埋太食電, 閒閒地都200W以上
咁等你超頻結果
配條3200+ ram 服用效果更好
打機既話有budget當然最好上2070S
想將張1070ti插入舊機, 舊機底版用緊MSI 870-G45

想問係咪插到同用到? 只係效能去唔盡咋?
係呀啦啦聲換埋版u ram上ryzen 3000 la
認真問個問題 其實如果Budget去到4萬砌一部全部野都頂級既機
會唔會係1 2年後 已經俾d用中高階野砌出黎既機超越左

細個冇乜錢砌機 大個左有返少少錢
一直想砌部超勁既機玩下
但又驚砌完之後過1 2年就追唔上新出d野

好驚可能依加砌完部超勁既機 行到 3A大作 4K畫質 60fps咁
到1 2年後已經可以行到80-100fps
咁當初買黎咪好似on9仔咁
砌部兩萬幾既已經好Top
留返萬幾 過一兩年換display card
新GAME只會要求更高效能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞