[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(191) 望下#1 先

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Thermaltake Toughpower Grand RGB Gold 850W Fully-Modular ATX PowerSupply
依隻牛好啲定係GF1好啲?
我見850W都係$799
都係GF1好啲
4K穩定60FPS既話未必要2080Ti嘅
2070S/2080Super都夠做
小弟想砌部新機 主要打槍game (食雞個啲)

開哂最高畫質

mon係 aoc u2790vq

筆直$10000到
4K穩定60FPS既話未必要2080Ti嘅
2080Super都夠做
咁Seasonic Focus Plus 750 Gold 有冇伏??
ok 唔伏
張rx574都千一啦
得番二千四砌機?
用3400g 省番張display
600蚊筆直想買個sever用HDD,邊個牌子好
屋企好大塵 用一體式水冷會唔會比起空冷無咁易吸塵?
3400g 都有機爆budget
你駁display 係未駁落張GPU?
砌文書機俾女朋友,下面條list有冇問題?
板: H310
ram: 任意8gb
cpu: i3 8100
ssd: kingston 240gb sata 3
牛: 任意350好用牛
機箱: 落中央田等佢睇款鍾意嘅揀

因為真係普通用microsoft office同睇youtube,所以冇咩要求
揀i3 8100因為有內顯慳位,同埋我淨係識i系列啲cpu
揀itx因為屋企細唔想放大機箱
揀h310因為b360貴咗喺m.2同usb gen2,但佢用唔著
揀240gb ssd因為佢淨係裝document嘢,連hdd都唔使裝
牛真係唔知有咩平牛好用
機箱我見推薦sharkoon c10同埋一隻deskmini, 但deskmini我google過唔係好知係乜嚟,係咪一部現成機?

求指教,謝謝
budget?
冇所謂,但我諗係3000左右
如果有需要upgrade嘅過3000都得
但真係唔會打機,純粹用嚟文書+睇片
1 x AMD Ryzen™ 3 3200G APU with Radeon™ Vega 8 Graphics
價錢:$799

1 x ADATA Premier 8GB (1 x 8GB) DDR4 SO-Dimm 2666 Mhz C19
價錢:$290

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$830

1 x ASRock DeskMini A300 Barebone
價錢:$1,280

總計: $3,199
a300準系統黎 包括板+牛+機箱

a300做緊special offer 加埋佢條ram 2x8 gb out咗筆直就cut ssd
thanks bro
咁睇真係幾好玩,又慳功夫
睇咗吓ryzen 3200g,好似高分過i3 8100,係咪一樣有內顯? 未試過amd嘅cpu試吓都好
買呢隻cpu係咪都會附送一個原裝風扇? 定係要另外加個風扇for個cpu?

留意到你幫我揀咗個m.2 1tb ssd,但似乎唔使用到咁多,如果轉返sata細容量ssd cut budget又得唔得?

如果文書+睇片係咪8gb夠做,唔使8gb×2?

最後呢個真係低質問題
未研究過amd cpu,係咪一樣裝windows行到,一樣咁用microsoft office?
2019年唔好用sata了慳唔到好多 cut到512gb囉 你比較下team L5 sata ssd價錢你覺得ok咪用sata囉
8gb 開多幾個tab都lag了唔差嗰少少啦
apu有內顯同cpu風扇了
office window同intel無分別
多謝晒清,學到嘢
放心go了
deskmini好似真係文書機神器,唔上嚟都唔識
sata同m.2印象中速度好似差成10倍,如果價錢差唔遠我都照用m.2吧
另外,我自己睇緊youtube見佢話apu本身個風扇係放唔落a300個箱,可能聽日配埋個專用風扇
again, 唔該晒
又要display卡又要得$3500筆直
用二手卡可能得既
3200g嗰個應該放得落 你自己試下如果放唔落就隨便買個am4 itx cooler啦
你睇果個youtube應該係講3400g
3200g個風扇放得入a300
樓上兩位巴打,唔逐個quote返你哋了
多謝晒
有無人有舊板, z77 for i7 3770k用,我塊板壞左,又搵唔到塊頂住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞