反滲透:就嚟grad既同學麻煩你哋諗下讀研究院

301 回覆
405 Like 7 Dislike
有時真係唔係唔肯讀mphil,係大學真係唔收呀讀mphil真係要識人先讀到本身毒丁唔太熟prof……唔係冇apply過但真係收咗好多大陸人呀
我明好多巴打都覺得讀MPhil PhD 未必係好好選擇,
但對於真係有興趣既巴打嚟講,真係認真諗諗佢班強國人個個都係拎緊17k 一個月,我哋要多啲人同佢爭下
巴打諗住postdoc都係香港做埋?
咁本身係一個成功的人,做乜都會成功....
打機都可能世界冠軍tim...
但本身唔係一個好勁的人,只係讀到下書,可能有其他更好選擇
走啦,去外國
個意思係
好多人既失敗歸咎於係
讀PhD 無前途
雖然呢個係事實
但住住無諗過其實最大問題
係自己
讀左4年但其實自己原地踏步
唔識運用自己優勢
同改善自己缺點既
你識得改變自己
咁咪變成一個成功既人
而唔係話佢天生叻d做乜都掂
咁睇唔開呀
年少無知
即係巴打都知係香港做係無前途可言
又唔系既,phd都係睇publication
你明的
但相對外國科研環境緊係更好
雖然你都講得岩。
但我唔太建議周圍水人讀phd .
我都幾肯定如果我當初冇轉行,死都要繼續讀science讀上去做lab. 我肯定自己收入少一半以上
唔同人做唔同野,我覺得

岩呀 做research 就燒錢
人地淨係d機都贏左幾條街
但香港班老闆仲幻想緊用
以前個套 做勁野
唔買裝備 短視到仆街
叫老闆買裝備 佢就話
呢D設備都做到好多野

Classical chemistry/biology ?
何不食肉糜
睇讀乜嘢科啦,我自己嗰科就要出去讀,因為香港都無。要申請獎學金,係無喺香港讀咁方便,但都係出去
三大sci PhD
美國postdoc中

奉勸一句:好有興趣既,先好讀落去,唔係既話,你會捱到好辛苦
有時唔係好關短視事既,
唔係個個都寫到國家級, 成千萬既fund架
我跳出坑之前, 老闆已經r D大陸GROUP去合作同分享funding
佢話咁樣易D

一句到尾
係窮呀屌你個閪
我以前思考過類似問題
結論係:
中國既科研中心係深圳
香港政府日日奶中共
香港政府唔會逆中國政府意思
香港唔會嘗試挑戰深圳戰略位置
香港唔會大搞科研

所以即刻跳坑死番去金融業
a&f 讀上去好似廢廢地但係如果可以遲兩年做嘢之餘善用香港資源黎睇都唔錯既
真,乞食科最搵銀係讀書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞