反滲透:就嚟grad既同學麻煩你哋諗下讀研究院

301 回覆
405 Like 7 Dislike
小弟係香港讀緊phd
眼見大部份postgraduate 同學都係強國人
其實養一個research based postgraduate 要用社會唔小資源,但偏偏呢啲資源卻大部份落係班強國人身上
麻煩就嚟grad而又有興趣既朋友可以諗下繼續讀埋MPhil or PhD 落去,唔好俾呢啲資源拎左去養一批又一批既強國人
那有錢⋯
政府包埋你人工嫁
local仲要免學費
原來係咁,可惜在下連讀個Master 都無錢⋯
唔洗錢架MPhil
仲有人工
master都有錢嫁
果隻果MPhil
都係有人工免學費
香港讀無咩用
巴打可唔可以講多少少?真心有興趣
都唔收
香港有咩工要去到phd... 超專業工咁無得講
我個行大學已經夠,碩士已經超晒班,最高層個班人仲要唔係個讀個科出身
面對呢個架構仲邊有人想讀
專才計畫要收皮先
有人工架
濕鳩top up degree 有無得唸?
mphil,phd係政府俾錢你番工做研究拎學位,雖然得萬七蚊個月,但勝在仲有學生benefits 一般嚟講MPhil 2年就搞掂
有興趣既係final year可以搵定老細,睇下啲prof既研究性趣,再決定跟邊個讀

唔鐘意讀書唯有幫推
我明有啲科唔洗讀咁多
但對science engine人
讀上去都係一條路
我淨係想叫有興趣既人盡量報
實在忍唔住見到成班強國人拎撚曬啲資源
Mphil還好 香港phd不了
講真science engine 有興趣讀既都考慮外國先
agree,拎埋mphil更容易搵外國phd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞