反滲透:就嚟grad既同學麻煩你哋諗下讀研究院

301 回覆
405 Like 7 Dislike
原校升上mphil
三大2nd up grad

最緊要有老細話收你
咁先好去報
呢個冇stat,但如果冇prof會難,因為多數都要有人同你deal好左個research direction 先去交application
呢個真啲mainland好多都冇咩料
錢一個問題
自閉另一個問題
遇到個FYP老細唔夾又一個問題
又一個問題,dept非NDS唔收
gpa低讀書廢都廢時讀
gpa高既一早有大公司offer高人工
有冇咩requirement? U grad 成績一般都有得讀? 未追曬post, 表示有啲興趣
好低人工gum jei
連登FG 50K ga
studentships相對太少了吧
同過好多朋友仔傾計,首先要認清一個事實,香港大學生其實唔係真係咁中意讀書

好多其實都幾不學無術,超過一半人jupas既時候揀既科都係睇分/唔知自己想做咩

讀完4年抗拒讀書既都唔少,亦都唔係想真係研究啲乜,呢個先係問題
同意巴打所講。香港既資源應該香港人優先。但家陣香港既研究院,不論master,mphil,phd,大陸人多到癲,佢地有部份人申請落來香港做Research assistant (RA),做完1年RA,就讀Phd (最小3年)。PhD 畢業就留係到做post-doc(1-2年) 。計計下,差唔多夠鐘拿永久居民身分證。之後當然就閃人。

利申: 係香港讀mphil, 家陣係外地Phd ,之後諗住返來香港做教畜
唔好咁諗
有人FD 慢慢讀上去
Local中文系博士
在乎你有冇心
之前係Poly讀Design 如果想報BU Arts Mphil係咪無可能利申唔識BU Professor同埋得Second Low
喺u入面做就最好啦。
若果係指中小學,我就覺得浪費左了。
你估個個成績都咁好咩,讀Mphil 最少都要first hon ,仲要有 professor recommendation letter
Gpa 幾多?
唔係
反而係人地會以為你好勁好專業,但實際上好撚濕鳩
Hon g 3.5x
讀到先得嫁。。。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞