唔好再俾叙福集團老闆嘅語言藝術呃到

270 回覆
731 Like 18 Dislike
因為而家佢先無生意吖嘛
黃藍google map好多都寫住已結業
點都幫襯小店先
push ah push
推,真係好仆街,撐小店把啦
不了不了
搵到篇14年雨革新聞佢咁講
https://jmc.hksyu.edu/shuo/%E9%BB%83%E5%82%91%E9%BE%8D%E7%A8%B1%E4%BD%94%E4%B8%AD%E8%87%B4%E9%A3%B2%E9%A3%9F%E7%95%8C%E7%94%9F%E6%84%8F%E5%A4%A7%E8%B7%8C/

黃傑龍表示,部分位於佔領區域的食店生意額大跌九成,亦有部分食店因未能送貨而無法營業。他估計,集團式經營食肆暫尚可應付開支,但小型食肆恐怕難以抵禦佔中帶來的打擊。

他續指,雖然業界普遍無意向佔中發起人索償,但不排除有此可能性。他強調,目前只想事件盡快完結,希望政府能盡早與學生商討。對於有網民自發製作社區地圖,以求宣傳小商戶,黃傑龍稱十分感動,並希望更多市民光顧小商戶
咁佢都叫幫襯小店先
語言偽術黎,潛台詞係大家都要射住我,唔好淨係掛住小店
大家一齊report啊
唔可以比呢d偽黃搶左真黃既生意
ig岀???
Pm段野比佢睇
我好市儈咁諗 一個集團咁多錢蝕極有限
同埋做飲食我諗一定預蝕多過預賺
一早都話佢好識講野
扮哂自己係弱者
仲有叫人唔洗特別幫襯我,幫下其他小店
即刻引到一堆打手話要幫佢
要衝去食,佢自己都講明呢幾間鋪不嬲都冇生意
冇啦啦又可以賴落去社會運動到
唔係拎光環係咩?
依d咪高招以退為進
依定打響個名堂 你諗唔到食咩 佢旗下嘅餐廳都會係你嘅首選
你食埋我果份
佢撐警架喎
pish
記得之前有人講過牛角唔食得
咁仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞