[電動滑板車]討論POST

1001 回覆
58 Like 6 Dislike
咁你心中有答案啦
ubgo預7000
就呢架
Bremer?
入gp記得答問題
尋晚入左group 訓左冇答題 而家睇唔到人講野又發唔到言 係咪踢左出group?
我諗我都係會買es2 始終速度差左5km同埋es1冇底燈
yes
比tg name我試下加返你
比bot踢左既巴絲打可以重入gp
請問踩出街, 係咪犯法既?...
理論上係
實際上同電動輪椅一直個個部門都話唔關佢事
己經入返
但如果真係俾人捉左,係咪會俾人告無牌駕駛?
我住村,呢d電動工具其實幾有用
呢冇人答到你
根本冇首例
但popo要入你 大把位理罪名
聽聞單輪風火輪連電動車條例都避到,唯獨係呢款車先得,唔知係唔係
你電動落街行
都要入機電處
落馬路行理論上要入運輸處
不過上次電動輪椅行馬路個單野
幾個部門推黎推去
一日唔死人一日都冇法例
https://www.info.gov.hk/gia/general/201401/08/P201401080423.htm

就不當使用電動輪椅,和其速度限制及對其他道路使用者帶來的安全問題,我們的答覆如下︰

由於輪椅使用者是使用行人路及行人過路處等設施,因此應遵守適用於行人的規則及指引。市民應尊重輪椅使用者使用路面的權利,而輪椅使用者亦應尊重其他人士使用道路的權利,並顧及其他人的安全。為教育輪椅使用者正確使用電動輪椅,醫院管理局轄下的復康專科及資源中心舉辦有關安全使用電動輪椅的治療小組,提供在不同情況下使用電動輪椅的指引及訓練,以便使用者可在橫過馬路時及在人多的地方安全行走。

除上述使用守則外,《簡易程序治罪條例》(第228章) 第4(8)條規定任何人士若在公眾地方罔顧後果或疏忽地駕駛,或其駕駛的速度或方式會對公眾產生危險,便屬違法。違例者可處罰款港幣500元或監禁三個月。在不同情況下,可造成危險的電動或非電動輪椅速度不盡相同。《簡易程序治罪條例》並沒有作出劃一的速度限制,以便執法人員可因應實際情況執法。
驚就。。
我就理撚得佢佢又理撚得你上次睇到架eu泊埋一邊偷懶,訓都傻閪咁。
一日未捉到你,一日都未犯法
上次係防暴面前渣住架電動滑板車直行直過
佢理撚得我就推車
佢狗衝追我就開車
玩獨輪既個個都係車手
單車徑又得唔得呢其實?

定係其實一落街就唔得
ninebot s2 啦
私人地方使用合法
單車徑都唔得,唔好比on9法例限制自己
如果地方唔批准 私人地方都好似係犯法 不過係私人地方 唔到班狗執法入去拉人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞