[電動滑板車]討論POST

1001 回覆
58 Like 6 Dislike
作者:LIHKG 歪理博士 2019-10-09
電動滑板車

我自己既見解,可以參考下
頭盔:我唔會教你犯法,自行決定,我不負責,所有野純屬虛構,只設學術性討論
簡單版:
開機->左剎車,右比油
車多數(~30-40KG)
車多數(~8-14KG)
訂BUDGET->要求->簡車->買
例子1~5000蚊->快->UBGO 8吋 雙驅->買
例子2~2000蚊->代步->JASION 單驅->買
買TIPS:
1:買定個轉插(2腳轉3腳)
2:唔想煩就香港買 (門市/FB GP)
3:100KG以上推薦雙驅電動車
4:有冇地方擺都好撚緊要

詳細版:
基本介紹:電動滑板車姐係用電推動唔洗用腳推.
識踩單車基本上一分鐘就上手,唔識踩單車既人我就唔知
通常左右手BAN各有一粒制,左剎車,右比油.,後碌會比多個腳剎你,有車頭大燈,有得較3個波速,有咪錶,有智能鎖車
CHARGE電方面買車前買定個轉插(2腳轉3腳),好多插頭都係雙腳
CHARGE既時間AROUND 2-8小時<-depends on你粒電既大細

買既途徑:香港門市 / FB電動滑板車GP SELLER (包括全新/二手車) / 淘寶 / AMAZON

AMAZON <--(我未試過)

門市->自己入貨->賣 電器鋪 / 工廠鋪
FB GP SELLER->自己入貨->賣 (好多都話自己係代理,我不太清楚)

貨既來源:香港好多現貨車,包括韓水美水台水好多都係大陸再運返上尼香港(聽講走一轉大陸再上香港個運費係平o的)

保養問題:
香港現貨通常貴淘寶~500-2000HKD,跟一年保養,要唔要保養就見仁見智,果一年保養點保法我唔清楚.
自行買有保養,不過壞左就有D煩.有能力既,自己動手,無能力既,請你寄走,你有錢既,買多架啦維修門路少,搵到既手工可能又貴無保證,一切講人品

牌子
樓主都係SMALL POTATO,最近想玩返電動車所以資料都唔多,SORRY
Dualtron 快到FUFU聲,勁貴,EASY 70~~~~~
speedway 5G
UBGO 快,唔平,30KG左右
JASION 外型唔錯,有碳纖版,2017年最多人玩既車,電池一般
NINEBOT 今期流行
小米 5G
JACK HOT 今期流行
牌子太撚柒多,加油 JASION 同 小米 香港買到既機會好大
Q&A:
1 點玩架?成個流程: 開機->比油->
2 街邊踩係咪犯法?YES
3 點解街邊踩係犯法?因為街邊踩電動滑板車係要有牌先比
4 點解唔去考牌?因為運輸署未有呢隻牌考
5 有興趣想踩但又驚犯法點算? 驚就....
6 撞到人點算?SO SORRY
7 撞到差佬點算?BE HAPPY
8 遇到差佬會點?佢選擇性捉你唔捉你
9 遇到差佬點做好?落車推車扮手推車對住佢會心微笑 / 衝呀!!!!(推薦)
10 點解推薦 衝呀!!!! ? 1捉唔捉到都係罰一樣既野 2你仲問?
11 比差佬捉到有咩後果? 罰錢,充公你架車,玩你條JJ
12 有興趣想踩但又驚無左架車點算? 驚就....
13 踩時要注意D咩? 保持行車距離,方為大C FU,自己返去重溫廣告啦
14 通常壞咩?電池打柴 / 光頭車胎
15 有冇位坐?簡車時自己注意有冇座位送
16 電池買幾大好?睇你想踩到幾遠
17 我好撚肥點算? 100KG以上推薦雙驅電動車,單驅會好慢
18 無位擺點算? 有冇地方擺都好撚緊要,無位真係好慘
樓主經歷
1 轉彎記得收油慢慢過
樓主懶醒
以為自己渣緊電單車可以KNEE痴地咁過彎,之後我第一日玩就炒左車,車花哂外,個人都花哂,唔好做傻事
2 路口位打醒二十分精神

樓主之前係工廠區返工,必定經過大小不同既貨車出入口,有好幾次都係無留意或者超想返屋企,差d比架貨車撞撚死卷入車底.我無死係因為個司機渣得慢同埋樓主反應快
3 發現差佬

但差佬無發現我,所以武士
以前見到差佬我都會落車推車比下FACE佢,依加?我大聲屌你老母開車走啦
4 實心胎洩撚哂點算
自己刻d 紋路又一條good man
5 電池無電

好撚老尷,明明你渣緊架電動車,但你用隻腳推,幾撚柒,所以買車時最好買大舊少少既電.

樓主諗法
買呢種車做哨兵/物資兵/電訊兵都唔錯架
可以試下同畜蟲鬥快
無,仲未轉
認真架,歡迎
可唔可以上斜
普遍設計都係要插落架車道
可拆電既車市面上都有

智能鎖車,手機down app鎖車,唔unlock app入面個鎖係開唔到車

千零蚊會係。。。你預2000會好啲

擺街最好買多個鎖
攞個電單車牌
然後好似公路單車友咁落馬路得啦掛?
我最近都想買番部,但又驚炒牌
唔得SOR
電單車牌=/=電動車牌,佢都冇發牌唔洗諗,信我啦,我話無就無
PUSSY
Help push
其實冇電嘅成人 scooter 都快過同慳力過行好多

Decathlon 都有唔少人買
想買黎返工 唔想搭黨鐵 巴士又部部爆
12km/h 行人路算唔算危險?
3000內 續航30起 時速都係 有咩推薦
暫時睇咗ubgo同大飛
我架車無電時推,好撚攰喎
距離屋企幾遠呀,入門第一架我推薦JASION
危唔危險唔係睇車速,係睇條路既情況,例如係咪濕地,多唔多人
你玩定代步用定BOTH
如果係玩,舊電真係買大少少,唔好慳.

EG

標榜 行到70KM,如果問全速會打6折,可能42KM左右,所謂行到70KM係慢速行駛
6km左右 冬天會踩共享單車 但而家d車都收晒皮
我諗JASION幾MATCH你,個外型都幾靚仔,最輕果架8.2KG,平少少既就10KG,2000左右一架

或者NINEBOT,小米其下既牌子中既ES2或ES4,分別重11KG同14KG.
最近幾流行,價錢貴少少,好似3000左右一架
冇電個 d 車其實 6kg 左右,輕過 d BB 車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞