睇完春光乍洩啲眼淚係咁流

213 回覆
82 Like 1 Dislike
我勁中意呢套,
無論係音樂顏色演員都好正
每年都要翻睇
每次都睇到好心up
成日推介俾 fd, 第一句就會話係 gay片唔想睇,
但係我覺得套戲根本唔係 focus on gay,
而係段感情

係 其實真正到有平權既一日既話
就唔會有一個類別叫「同志電影」
而係咩類型電影要角係lgbt大家都見怪不怪
OFFTOPIC一問

其實王家衛既戲入面,唯一圓滿一對既主角,係咪只有重慶森林既梁朝偉同王菲?

藍莓之夜
我唔知點解要咁樣做,但係我控制唔到我自己

離開嘅時候,個女仔嘅眼淚喺我塊面上面慢慢咁樣乾。

唔知個女仔會唔會為我流眼淚呢

小明你啲narrative的style係咪唔多唔少有受佢影響
或者個種咁淡的味

我今天只想喝水。

narrative 中文係乜

敍事sorry
近排讀緊電影,跟住跟返啲字

都有影響架
不過最深係劉以鬯囉
意識流手法我好喜歡

對劉以鬯的認識就只係係王家衛身上
你係睇完佢啲小說先睇花樣,2046個啲
定睇完戲先

小說先
之後睇重慶森林
其實我一定都唔算好鍾意對倒同花樣年華

小明
酒變成一種護照,常常帶我去到另外一個世界。我未必喜歡空白的境界,只是更討厭醜陋的現實。
遲啲有機會拍到拖應該要將三部曲, 春光, 重慶翻睇一次

我同女友分左手兩個月, 呢排變到重慶森林嘅梁朝偉咁痴痴地線 可惜遇唔到王菲, 可能以前做得旭仔/何寶榮多

佢話想轉下口味,都岩啊,宵夜咁多選擇,何況係男朋友?好地地廚師沙律,換乜野炸魚薯條?

小明你啲narrative的style係咪唔多唔少有受佢影響
或者個種咁淡的味

我今天只想喝水。

敍事sorry

都有影響架
不過最深係劉以鬯囉
意識流手法我好喜歡

定睇完戲先

小說先
之後睇重慶森林

淨係講戲我都會排春光,阿飛係花樣前
不過花樣故仔來講算最淡

上網睇一睇有個話佢係報仇嘅解釋
成個故事就變得好唔同

我同女友分左手兩個月, 呢排變到重慶森林嘅梁朝偉咁痴痴地線 可惜遇唔到王菲, 可能以前做得旭仔/何寶榮多

佢話想轉下口味,都岩啊,宵夜咁多選擇,何況係男朋友?好地地廚師沙律,換乜野炸魚薯條?

等啦巴打,2046都可以再搵到蘇麗珍啦,雖然...

或者個種咁淡的味

我今天只想喝水。

敍事sorry

都有影響架
不過最深係劉以鬯囉
意識流手法我好喜歡

定睇完戲先

小說先
之後睇重慶森林

淨係講戲我都會排春光,阿飛係花樣前
不過花樣故仔來講算最淡

上網睇一睇有個話佢係報仇嘅解釋
成個故事就變得好唔同

慕雲報仇?
遲啲睇多次先再睇theory
腦入面定義咗蘇麗珍,周慕雲係最真愛的狀態了

點變都好,依然係一條感情豐富的毛巾
OFFTOPIC一問

其實王家衛既戲入面,唯一圓滿一對既主角,係咪只有重慶森林既梁朝偉同王菲?

藍莓之夜

暫時差卡門, 一代同埋藍莓 (仲有愛神.手)
其實唔睇藍莓應該都無咩所謂?
OFFTOPIC一問

藍莓之夜

暫時差卡門, 一代同埋藍莓 (仲有愛神.手)
其實唔睇藍莓應該都無咩所謂?

我覺得係 翻睇佢其他作品仲好

冇用啦冇得由頭黎過 不過要記得嘅始終都會記得

冇用啦冇得由頭黎過 不過要記得嘅始終都會記得

呢句野其實好可恨, 要記得嘅始終都會記得
你以為秋刀魚會過期, 肉罐頭會過期, 連保鮮紙都會過期
但原來有啲野真係唔會過期
好明顯講緊1997
離家同回歸
其實佢大部份電影都有同政治成份
2046講五十年不變
花樣年華講六七暴動
一代宗師講中華文化花果飄零
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞