睇完春光乍洩啲眼淚係咁流

213 回覆
82 Like 1 Dislike
我一直冇話佢聽 佢受傷既個段日子 係我最開心既日子

因為傷左既佢冇能力偷食
兩個可以日日痴住
王家衛 既戲
要排top3 一定有春光份
其餘 我通常 都你東邪西毒 花樣年華 2046 掉黎掉去
我一直冇話佢聽 佢受傷既個段日子 係我最開心既日子

因為傷左既佢冇能力偷食
兩個可以日日痴住

好sad
一直唔敢睇呢套戲,因為係bad end
但前排終於睇左,睇完之後個心好唔舒服,好似走唔返出黎咁
一直唔敢睇呢套戲,因為係bad end
但前排終於睇左,睇完之後個心好唔舒服,好似走唔返出黎咁

我睇咗5套, 其實個心好唔舒服呢一點係差唔多
或者睇重慶後半你會舒服啲

同埋黎耀輝係最後都算係搵到個家, 係瀑布下都算係救贖/解脫
往好方面諗啦
請問開頭個part,個畫面係唔係累白的?
請問開頭個part,個畫面係唔係黑白的?
請問開頭個part,個畫面係唔係黑白的?

上面果個未睇熟就唔好出黎7啦...點會記得錯架

對唔住 我冇睇過 記憶好模糊

睇完之後我真係識到個女仔叫 autumn

有無溝佢?

無咩機會 遇過佢就算
睇完moonlight後先睇春光
雖然兩者關係多係鏡頭,theme唔太大連繫
但呢輪想自我麻醉都一次過睇返
阿飛,花樣,重慶

做咗個好想成為何寶榮的黎耀輝,但我可能只係歪仔

春光拍得好過moonlight勁多
十幾年前睇過一些影評人深度分析,
王家衛所有主題都係得一個,得一個女主角。
話睇既時候不妨一個循環去睇晒
2046, 阿飛正傳,東邪西毒,重慶森林,墜落天使,春光發洩,花樣年華,
睇晒咁多部
其實一開始黎耀輝話從頭嚟過有兩個意思
但其實係邊兩個意思

分手同復合嘅時候,都會講重頭嚟過
聽一啲讀哲學嘅人講 王家衛嘅戲充滿後現代主義 初初都唔覺 到第二次睇春光⋯先覺得個結局真係好後現代
阿飛,花樣,重慶

唔多讚成
其實一個係主講純愛,甚至病態愛
另一個真正係成長/病態成長,gay係一個component,兩套的可比性唔高
套戲好似真係帶左你去阿根廷咁,慢既節奏令你感受到佢地條路幾漫長
瀑布下面嘅 應該係兩個人
上面兩位個名
關淑怡既出現用黎填補返朝偉係哥哥失蹤後既空白

不過朝偉都係等緊哥哥
2046, 阿飛正傳,東邪西毒,重慶森林,墜落天使,春光發洩,花樣年華,
睇晒咁多部

作者論嘛
睇晒咁多部

作者論嘛

同王家衛最似嘅
我覺得有古龍同村上...
全部都寫緊唔同時間嘅自己

btw 睇過一篇論文係講 王家衛全部都係遺憾同錯過
而新海誠就全部講距離
阿飛,花樣,重慶

唔多讚成
其實一個係主講純愛,甚至病態愛
另一個真正係成長/病態成長,gay係一個component,兩套的可比性唔高

電影美學同獨特既拍攝手法,對白,演員同劇本春光都贏九條街囉

月亮分左三part但係就skip哂中間發生既事,好難投入 我分左幾次先睇得完
我勁中意呢套,
無論係音樂顏色演員都好正
每年都要翻睇
每次都睇到好心up
成日推介俾 fd, 第一句就會話係 gay片唔想睇,
但係我覺得套戲根本唔係 focus on gay,
而係段感情
OFFTOPIC一問

其實王家衛既戲入面,唯一圓滿一對既主角,係咪只有重慶森林既梁朝偉同王菲?
OFFTOPIC一問

其實王家衛既戲入面,唯一圓滿一對既主角,係咪只有重慶森林既梁朝偉同王菲?

應該係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞