業主發現養貓 要10日內搬走

138 回覆
4 Like 79 Dislike
張約應該有列明唔俾養寵物
沒收按金應該有寫明,業主同意樓主應該都好清楚
證據唔證據係後話
樓主自己都認左有養
有錯在先嘅情況下仲要去搞仆街野真係好咩?
流浪貓救緊你, 個度唔岩你住
有錯還有錯,法律歸法律,法律同合約以外手段當然有好多,但要討論法律同違反合約既後果就要研究返合約既內容。

首先,合約上唔準養寵物係點寫?有無條款如果違反會點?如果違反合約上次要條款(warranty),違反者只係需要賠償損失,不代表另一方可以終止合約。衡量損失亦需要實際,例如非自然損毀。

就算違反合約主要條件(condition)而終止合約,業主可要求既賠償只係違反帶來既損失(eg.重新出租既空檔、佣金、稅、租金差額),沒收兩個月按金就要證明業主既損失多於兩個月按金價值,或有條款列明這安排。
如果講到明唔准養貓

就算隻貓踏入屋一步都算數
如果出到執達吏, 可能唔止賠按金咁簡單. 絕對可以向法庭申請賠埋餘下租金.
舉證責任在業主,如果佢有證據證明你養貓,咁你咪搬走囉
錯在樓豬
無記錯 業主仲要請保安24HRS監管物業
樓主咁呢家隻貓點?
人地冇叫你賠埋淨低果幾個月租當執到啦
講到明唔養得都要養 抵撚死
業主唔叫你搬走唔通仲要覺得你有愛心 送多幾個月俾你住?
人地已經冇去到最盡 留左一線俾你好落台就快收啦
WhatsApp你私下解決 唔洗你賠足仲唔得 唔通要人地出律師信先肯走?洗唔洗擺番幾圍送你啊?仲搞咁多你一陣賠多幾個月租都唔止押金錢
大家呢頭揮美國旗, 嗰頭講BNO 戰線.

做乜好似唔記得一樣野叫合約精神? 咪能學支那人啦好嘛?
如果唔係業主要充公2個月按金,唔會咁多人出聲。你講合約精神,業主係有權解約,但係按金嘅目的係有野壞嗰陣羅黎扣,唔係話想扣就扣。
死約期內,業主唔要求餘下租金仲想點。
可以架,不過業主要上法庭到打官司,證明租客犯左錯,合理解約咪可以羅埋餘下租金。依個動作唔係一個whatsapp可以代替。
講漏左,業主要証明埋黎緊幾個月租唔到出去,先至可以claim尾數
講漏左,業主要証明埋黎緊幾個月租唔到出去,先至可以claim尾數
真心唔好再亂教人,上到庭仲要俾堂費架。
搵新客一頭半個月
新客九成都唔係即時起租(訓街mei), 免租期當一個月
仲要俾agent 半個月
厘印
一個唔好彩新約平過舊約。

真心,兩個月按金算啦。
樓主telegram send份租約畀我睇睇,唔收你錢
https://t.me/tw78g3a
合約有寫唔代表有效
一般違約分兩種
輕微違約同嚴重違約
例如拒絕交租明顯係嚴重違約
除非法官認為喺間屋到養貓係嚴重違約
否則業主唔可以單方面取消合約

另外業主因為樓主養貓而沒收幾個月按金一般黎講係唔合法
按金可以視為約定罰金
而罰金必須合理
合理的意思係罰金唔可以超過業主的損失
除非業主能夠證明樓主養貓對住所所造成的損失同按金的金額接近
否則業主冇權沒收按金
可以,依家道理係佢果邊
俾足一個星期你搬算幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞