業主發現養貓 要10日內搬走

138 回覆
4 Like 79 Dislike
抵撚死
唔通巴打就係傳說中嘅西客BB
比人發現錯仲要R 着數
自動自覺搬走啦,仲要人趕
我嘅留言邊忽有教人r 著數? 我只係睇唔過眼業主一個whatsapp就充公樓主2個月按金。樓主養貓有錯,業主叫佢走無可厚非,但係唔使趕得咁急又咁霸道。
首先問下自己:
1. 點解業主會知
2. 自己有無爆響口講過係有記錄既

假設佢係cctv 睇到門口 / 行過聽見有聲之類既

你可以大返佢轉頭
1. 立即送走隻貓(去朋友或者酒店乜都好,唔撚係叫你棄養佢啊)
2. 同佢講唔知你講咩,但如果咁樣突然提前解除租約會收返佢按金+原有租金既錢
3. 順手話埋佢知唔知點解最近啲渠去水好似怪怪地又唔知點解有異味

到時佢真係趕你走你自己識做,google 下啲閪客經驗

如果你係自認左既話,咁就面對現實啦
但業主都唔係好人 咁樣唔俾返按金同極短時間要人搬都唔合理 俾人恰都冇理由唔反抗下掛
要你搬一定得
沒收按金就未必,除非佢證明到你養貓導致佢損失嘅金額有成筆按金咁多

所有合約都冇權罰人,只可以有合理賠償
佢違反左租約有權叫你走
但如果你無導致佢損左唔可以沒收按金

你同佢講都要沒收的話
唯有住多兩個月先走
違約wor
違約,搞到業主提早解約,未必咁快揾到新租客,如果幾個月租唔出,係咁損失呀,on9
一定沒收按金,一係收埋一年死約果幾個月租,自己揀
發動技能
樓主千祈唔好棄貓please..
搵屋企人湊住先得唔得阿,
或者試下同業主傾下,貓其實唔會臭,
狗就真係大味啲,
我住嗰度租約都寫明唔比養,
但租嗰時我講明有貓,
佢就話加我一百蚊租就比我養🤣
你住唔住深井青龍頭套房? 當然前提你要係男人;因為全屋男人。
按金係你完約個時業主上樓檢查有咩壞。再扣翻你錢喎。你租約有無講埋沒收按金!
樓主,你唔走佢吹你唔脹
佢搵執達吏收樓都要幾個月
仲有,佢話你有養違反合約係無用,租約簽左,間屋就係你possess緊,你堅持唔走,佢想claim番錢咪上庭等法官判囉

反正你都蝕撚硬,今日俾定之後俾都無分別
樓主做人咁冧善,抵俾人恰到上心口
香港班柒頭不嬲欺善怕惡
咪係囉,樓主唔走,佢要搵執達吏先得
樓主換撚左把鎖佢喇
On撚9, 收人幾個月租金唔撚還,當人lulu咩
傻閪先會俾你呢d柒頭業主恰
點只兩個月,個到成5個月租金
認左又點,放上庭囉,搵執達吏囉
又睇下到小額錢債庭個官會點判?
呢到大撚把業主衝入黎屌樓主有錯抵撚死
笑撚死人,香港人就係咁撚欺善怕惡得把口

根本無需要同呢班柒頭嘥咁多口水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞