業主發現養貓 要10日內搬走

138 回覆
4 Like 79 Dislike
樓主咁樣俾人恰都唔識反抗,呢一世都唔會有出頭
你on9? 擺到明保護租客
佢提前解死約係佢賠,按金又沒收,彩佢有味,暫時送走隻貓再懶死唔走睇下佢會點
明知個租約講明唔俾養寵物仲要執隻貓返屋企咁好明年係你問題啦
死全家啦你個閪客
合約有冇寫明唔比養
如有,就係你破壞合約精神在先
嘩屌你老母
YOU TOO啦
ON9業主
咁無賴既租客都有既,叫佢拖果班都係仆街
你養貓錯左先,人地可以即刻要你走之餘仲要你俾埋死約剩低既錢
人地業主冇去到盡收足你6個月,只係收你2-3個月按金,仲要俾10日你走,已經算係咁
你玩野叫佢搵執達吏既話
執達吏可以查封間房入面既野去拍賣
如果都係還唔到條數,佢告上小額,你一定要上庭
拖到咁都唔還,為果2個月租而俾人通緝,你諗下值唔值
記得,以上所有開支,包括業主請假上庭,執達吏洗費等等都係要你俾
自己睇

根據香港法例第219章《物業轉易及財產條例》(「該條例」),業主向租客送達的取消租約通知書必須符合若干規定,方可有效地取消租約。
根據該條例第58(1) 條,因租契內的任何契諾或條件被違反,而根據租契所載的條款產生的重收權或沒收租賃權的權利,不得強制執行,除非及直至業主向租客送達以下通知:

(a) 指明被投訴的違反事項;及

(b) 如該違反事項可予補救,則要求租客就該違反事項作出補救;及

(c) 指明業主就該違反事項而要求的補償(如有的話),

並且租客在其後一段合理時間內,並沒有對可予補救的違反事項作出補救,亦沒有就違反事項作出令業主滿意的合理金錢補償。
一年死約未過,唔罰佢淨返個幾個月啲租金都要偷笑啦
係法庭, 合理係要比人改正補救嘅機會

呢個case , 業主咁踢人走係可以, 但按金都要退返, 除非佢列出條數要損失大過你因按金, 例如要換新冷氣或家具
你都on9,依家業主無錯
條撚樣想叫樓主大返業主轉頭
你同啲死黑警有咩分別?
咪就係
講明就抵死啦
我之前租個到都講 可以養貓唔可以養狗
對貓毛敏感,全屋要重新裝修
跟番法律要有雙方同意退租通知書,唔係一個whatapp 再話沒收按金,仲要有公證行或第三方證明你有養貓,你話係日本電子機器人工智能寵物都得ga!
岩既 死約都未過 業主都無權私下踢走租客
去青衣租酒店仲平過租樓啦
租唔出間屋 唔係損失?
樓主,呢度d人講野可以唔洗理後果,唔好亂信
你錯在先,都係乖乖地跟住業主做啦
上到庭係你蝕底嫁咋
最後,你未顧得掂自己就唔好養寵物
你拎返黎養盞害左佢,唔好因為滿足自己愛心而好心做壞事
上小額錢債唔係上正式法座 ; 上庭有上庭既玩法。
樓上個班咁鍾意跟合約跟規矩既一係就撚樣業主一係就奴隸租客

唔通份約寫明一個人住我帶埋警嫂返黎3P 又要即搬?

當然唔排除樓主條仆街係人地業主警告左成三個月都唔理,然後十月一就比人叫十日內搬啦

又唔排除可能樓主係住籠屋隔離左右一定知

But so what ?
你班撚樣咁鐘意道德撚上身,又唔見你話多過三個人就係非法集結所以出去其他post 屌人地死全家?

唔會都唔係盲撐樓主,但十日要人搬走我覺得係一件唔公義既事,樓主會救流浪貓心地差極有限,而家呢刻支持樓主同業主反擊
樓主違約在先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞