路政署就「獅子山隧道改善工程」提交環評報告

101 回覆
48 Like 2 Dislike
唔好咁戇鳩啦,唔洗減價都已經塞。根本兩邊都已經飽和
加左管有冇諗條公路負唔負荷到?獅隧出入都係得兩線,咁樣冇用
只要西隧減價其實某部分車流可以分到過去。只係政府肯唔肯用呢個辦法解燃眉之急
呢個問題難解決,每條線站頭位置都唔同。條條隧道都係咁
西隧朝早都塞
佢塞係中區左線有燈位
其實去薄扶林仲可以靠左出堅城去士美菲路/蒲飛路上
減價會將一啲本身嫌過海貴所以搭巴士嘅人「分流」咗去揸私家車
解唔到急之餘仲燒埋西隧最後呢一條眉
你噉問冇意思,北面已經會擴闊做雙程分隔三線;南面喺佢目標係改善匯流擠塞,要睇 turning volume(個人就堅持應該grade-separate埋窩打老道幹線段)。有六幹釋放少少七幹容量,本身走向潛力亦幾大。
好撚同感,馬鞍山出沙田都要成個鐘 係咪痴撚線
不如調返轉咁講,過完隧道照塞樽頸位一樣冇意思,一樣倒塞返
一係就規劃多條路去分流,一係源頭入手,同埋電除化就或多或少會節省處理時間
呢樣又未必,正如屯元天有西鐵,巴士一樣係唔夠班次,負荷率應該超出5-15%
同埋沙中線得八卡,東鐵線都係減到得八卡,少左四卡
到北區巴士線負荷會增加
之前拗過好耐,冇錯繁時三隧加埋都已經過載,但唔應該do-nothing,東隧同紅隧勁塞導致嘅倒塞後果嚴重好多,控制到用埋西隧淨返嘅容量只會塞多少少。即使過海全日需求已經接近容量下,收費係有好多方法,可改善繁時同日頭塞車情況。當然短期靠單一不變費用冇咩辦法管理,不過個人覺得依然可以試下好似畀尖沙-西隧連帶路線優惠噉嘅特定減價
係咪D咩風水陣破局要插死隻獅子整死香港之類,風水撚召喚
所以唔重視巴士(不論車務定設施)會雙輸,重會搞到隧道費調整時多咗 repressed demand 分流唔到
如果返工時間北行二綫,南行四綫,放工掉轉都幾掂
所以唔岩聽都要講句,真係靠三隧分流,迫過港島既轉用尖山加西隧
1. 沙田區T4路會一齊做;龍翔道擴闊已經因為獅隧南橋阻住喺呢段先飛咗左線變兩線再加返做三線,而家西北面再有九倉住宅地起埋,冇咩協調可言
2. 等緊支港2030+個RMR2030+研究
3. 唔好話旺區 congestion pricing,就算係隧道都未做到動態或者按時變動隧道費,源頭
4. 塞嘅係隧道唔係收費廣場本身,同改善巴士站一樣唔會根除到擠塞
正確做法應該係政府回購西隧
而唔係咁撚樣用政策補貼私營公司
三隧分流有無諗過對將軍澳去東區嘅車係幾唔公平?

齊齊等西隧專營權屆滿
lion gate
東鐵係12轉9
無錯 條路配唔配合到先
出到老龍咪又係塞到仆街
青沙真係失敗
出入口同現有道路配合非常差
發揮唔到疏導作用
高手 睇我形容就知😬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞